Bosch en Duin: een parel op de Utrechtse Heuvelrug

Bosch en Duin
Home > Blog > Bosch en Duin: een parel op de Utrechtse Heuvelrug

Bosch en Duin is een prachtig buurtschap op de Utrechtse Heuvelrug. Met de lommerrijke lanen, een tennisclub, een golfbaan is het één van de mooiste villadorpen op de Utrechtse Heuvelrug. Bosch en Duin heeft veel te bieden. In deze blog geeft VanHuyse agent en makelaar in Bosch en Duin Patricia je drie redenen om voor Bosch en Duin te kiezen.

1. Wonen te midden van prachtige natuur en toch goed bereikbaar

Als je kiest voor Bosch en Duin woon je als het ware in een natuurgebied van 350 hectare met tussenliggende villa’s. Uniek door de ruime percelen, de zeer diverse bouwstijlen, de rust en de vele tussenliggende beschermde natuurgebieden van het Utrechts Landschap. Zo loop je binnen vijf minuten in het Panbos, dat naadloos overgaat in Landgoed Beerschoten en Landgoed Houdringe**. Maar ook het meer dan 200 jaar oude Zeister Bos en de Kozakkenput zijn vlakbij. Deze en andere prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor inwoners van deze prachtige omgeving. Op www.utrechtslandschap.nl vind je meer informatie en ook prachtige wandel- en fietsroutes.

Tussen Utrecht, Amersfoort en Zeist ligt het rustige, groene dorp toch zeer centraal gelegen.  Zo ben je binnen 10 minuten op de A28 of A27.  Voor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer is er het treinstation Den Dolder waar 3 x per uur treinen naar Utrecht CS en Amersfoort CS  rijden, met tussenstops in Bilthoven, Soest en Baarn.

2. Een ruim dorp, vol historie en architectuur

Rond 1900 raakte het dorp Bosch en Duin in trek bij rijke kooplieden uit Utrecht. Zij lieten een vakantiehuis bouwen waardoor het dorp in de eerste decennia voornamelijk in de zomer bewoond werd. In 1905 telde het dorp 10 woningen. Inmiddels zijn dit er zo’n 800. Enkele van de originele huizen staan er nog steeds. Je herkent ze aan de klassieke bouwstijl en het vele hout dat is gebruikt.

In het dorp vind je ook woningen van bekende architecten. Zo staan er woningen ontworpen door Gerrit Rietveld en Robert van ’t Hoff.  (Van groot belang in de ontwikkeling van de buurt is de cacaofabrikant Johannes Blooker. Hij was het die het wat dichter bebouwde Villapark Overplaats Zandbergen ontwikkelde. Ook liet hij, naar een ontwerp van H. Copijn, het Blookerpark met vijver aanleggen. Staande op de Amersfoortseweg is de doorkijk naar Oud Zandbergen een van de weinige overgebleven zichtassen in Nederland.

3. Wonen en werken op topniveau

Centraal in het buurtschap staat het clubhuis van de tennisvereniging Bosch & Duin. Deze is prachtig gelegen in de bossen. Hier vinden niet alleen sportieve evenementen plaats. De tennisclub is ook het kloppende hart van het buurtschap. Met maandelijkse bijeenkomsten van de Belangenvereniging Bosch en Duin waar inwoners ervoor zorgen dat hun belangen goed behartigd blijven binnen de gemeente Zeist. Zo zorgt de belangenvereniging bijvoorbeeld dat Bosch en Duin een rustig buurtschap blijft en er geen hoogbouw komt. Ook wordt voorkomen dat het villadorp verwordt tot een verkeersader.

In de buurt vind je tevens het bekende restaurant De Hoefslag: al ruim 110 jaar een culinair begrip. Veel bekende chefs zijn ooit in de keuken van de Hoefslag begonnen. Van 1975-1989 stonden de bekende broers Fagel er aan het roer en genoot het restaurant een Michelin ster. Ook het bekende Indonesische restaurant Anak Depok is vlakbij. Net als het gezellige Aziatische restaurant Yumisan in Den Dolder. En natuurlijk slechts 3 treinstops verderop, Utrecht met al haar culinaire mogelijkhden.

Voor sport en spel zit je in Bosch en Duin ook goed. De Utrechtse Heuvelrug is het walhalla voor fietsers en wandelaars. En de bekende Utrechtse Golfclub  De Pan ligt naast het Panbos. Ook vind je bekende hockeyclubs in Bilthoven en Zeist, voetbalclubs in Den Dolder en Zeist en maken fitnessclubs en andere sportclubs onderdeel uit van deze omgeving.

Kortom: Bosch en Duin is echt een omgeving voor mensen die willen wonen en werken op topniveau. Voor hen die hun droomvilla willen realiseren – zelfbouwen of een prachtige bestaande woning willen kopen.

Ben je benieuwd of jouw droomhuis in Bosch en Duin staat? Of heb je een vraag over wonen in Bosch en Duin? Neem dan gerust  contact op met Patricia. Mail naar patricia@vanhuyse.nl of bel 0622133065.

Wil je eerst meer lezen over Patricia? Bekijk dan haar agentpagina of lees de blog waarin zij zich aan je voorstelt.