Wat doet een taxateur?

Wat doet een taxateur
Home > Blog > Wat doet een taxateur?

Iedereen die wel eens een huis gekocht, verkocht of verbouwd heeft, heeft ermee te maken gehad. Een taxateur. Maar, wat doet een taxateur? Wanneer heb je een taxatierapport nodig? En waar moet je op letten bij het kiezen van een taxateur? We zetten het voor je op een rij in deze blog.

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Er zijn verschillende momenten waarop je een taxatierapport nodig hebt. Zo heeft de bank een taxatierapport nodig bij het afsluiten van een hypotheek, of bij bepaalde aanpassingen aan je huidige hypotheek.

Taxatie voor aankoop van een woning

Voor de aankoop van een huis, hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Voordat de geldverstrekker de aanvraag goedkeurt, willen ze een taxatierapport zien van de aan te kopen woning. Het kan namelijk zijn dat het bedrag waarvoor je het huis koopt niet de werkelijke waarde is van de woning. De geldverstrekker heeft dan onvoldoende onderpand. Aan de taxateur dus de taak om de waarde van de woning te bepalen, zodat de bank het gevraagde hypotheekbedrag kan vergelijken met de waarde van de woning. Het kan dus zijn dat jouw koopsom hoger is dan de waarde die de taxateur in het taxatierapport zet. Het verschil tussen de koopsom en de waarde in het taxatierapport, moet je dan met eigen middelen betalen. Een hypotheekverstrekker leent jou namelijk maximaal het bedrag dat in het taxatierapport staat vermeld.

Taxatie voor verbouwing

Wil je de verbouwing van je huidige woning financieren met een hypotheek, dan vraagt de hypotheekverstrekker ook een taxatierapport. Het rapport bevat dan twee waardes: de huidige waarde en de waarde na de verbouwing.

Taxatie om je hypotheek te verlagen

Is de waarde van je woning de afgelopen jaren flink gestegen? Dan is het interessant om een taxatie van je woning uit te laten voeren. Blijkt uit het taxatierapport dat je veel overwaarde hebt op je woning, dan kan het zijn dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen.

Meer over het verlagen van je hypotheeklasten dankzij een gunstige taxatiewaarde lees je in deze blog.

Taxatie voor overbruggingshypotheek

Wil je een woning kopen en heeft je huidige woning veel overwaarde, dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Je kunt dan de overwaarde van je huidige woning alvast meenemen bij de aankoop van je nieuwe woning. Je hebt in dat geval een taxatie nodig van je huidige woning en van de nieuwe woning.

Veel gestelde vragen bij een taxatie

 

Dezelfde taxateur voor mijn huidige en nieuwe woning. Mag dat?

Nee, dat mag niet . Een taxateur moet volledig onafhankelijk zijn. Zo mag de verkopende makelaar, als deze ook taxateur is, nooit de verkochte woning taxeren voor de kopers. Datzelfde geldt voor een aankoopmakelaar. Is deze ook taxateur, dan mag de aangekochte woning niet door hem of haar getaxeerd worden. Waarom mag de aankoop- of verkoopmakelaar niet ook de taxatie uitvoeren? Simpel: de onafhankelijkheid komt daarbij in het geding.

Verder mag een taxateur voor een opdrachtgever maar bij één transactie betrokken zijn. Heb je een taxatierapport voor zowel je verkochte, als je aangekochte woning? Dan heb je dus twee taxateurs nodig.

Wat heeft een taxateur nodig?

Een taxateur heeft de nodige informatie nodig om te kunnen starten:

  • Eigendomsbewijs van de woning.
  • Koopakte.
  • Kadastrale gegevens.
  • Bouwtekeningen als deze aanwezig zijn.
  • Keuringsrapport als een bouwkundige keuring is uitgevoerd.

Als er een taxatie gemaakt moet worden van een appartement, dan moet de taxateur ook in het bezit zijn van alle stukken van de Vereniging van Eigenaren. Denk aan de notulen van de laatste vergaderingen, jaarstukken, balans, meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en de KVK- inschrijving.

De taxateur zal zelf ook informatie opvragen over eventuele bodemverontreiniging, olietanks onder de grond, het bestemminsplan en informatie over de fundering.

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Als de taxateur alle informatie van de woning heeft, zal deze langskomen voor de taxatie. Het is belangrijk dat de taxateur het doel van de taxatie weet. Heb je de taxatie bijvoorbeeld nodig voor de financiering van een aankoop, verbouwing, of voor een overbrugging?
Wil je ook een verbouwing financieren met de hypotheek, dan moet de taxateur deze verbouwing ook meenemen in zijn taxatie. Je zal dan een verbouwingsopgave moeten invullen zodat de taxateur precies weet wat je gaat doen en welke kosten je daarvoor begroot hebt. Het taxatierapport zal dan twee waardes bevatten: de waarde van de woning voor en na de verbouwing.

De taxateur zal tijdens het bezoek alle ruimtes goed bekijken en van iedere ruimte een foto maken, zodat aangetoond kan worden dat alle ruimtes zijn bekeken. Deze foto’s worden ook in het rapport opgenomen. Daarnaast wordt gekeken naar het afwerkingsniveau van de woning, de bouwkwaliteit, de huizen in de omgeving en de ligging.

Ook wordt de woning ingemeten. Is er al eerder een meetrapport opgesteld bij de verkoop, dan mag de taxateur dit rapport ook gebruiken. De taxateur zal gemiddeld 30 minuten in de woning zijn. Daarna wordt het taxatierapport uitgewerkt. Bij deze uitwerking worden diverse vergelijkbare woningen gezocht om de definitieve waarde te kunnen bepalen. Bij de taxatie van een appartement zal de taxateur ook beoordelen of de VVE financieel gezond is.

Is het taxatierapport klaar, dan wordt deze verstuurd naar het NWWI (het Nederlands Woning Waarde Instituut). Binnen 24 uur krijgt de taxateur een reactie op het rapport. Soms moet nog iets aangepast worden. Bij een akkoord wordt het rapport definitief en heeft deze de status gevalideerd.

Wat is een gevalideerd taxatierapport?

Een gevalideerd rapport is een taxatierapport dat is gecontroleerd door het NWWI. De meeste banken accepteren alleen een gevalideerd rapport. Het komt heel af en toe voor dat je geen gevalideerd rapport nodig hebt. Je kunt dan een gewoon taxatierapport laten opmaken. Dit kan bijvoorbeeld een taxatierapport zijn voor de verzekering van je huis, als je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van je woning, of als je bij een scheiding de woningwaarde wilt vaststellen voor de verdeling. Voor een niet gevalideerd taxatierapport heeft de taxateur altijd een handtekening nodig van een tweede taxateur. Deze zal het rapport beoordelen en moet het eens zijn met de waarde van de woning. Dit heet een plausibiliteitsverklaring.

Is een taxateur gebonden aan een werkgebied?

Een taxateur heeft de beste kennis van de woningen in zijn eigen werkgebied. Daarom heeft het NWWI vastgelegd dat een taxateur alleen mag taxeren binnen een straal van 20 km vanaf het vestigingsadres van zijn kantoor. Daarop zijn een aantal uitzonderingen.
Als de woning in één van de vier grote steden gelegen is, te weten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, geldt een maximum straal van 10 km. Als de woning in de provincies Groningen, Friesland of Zeeland of op één van de Waddeneilanden ligt, geldt een maximum straal van 30 km.

Zijn taxatiekosten aftrekbaar?

Heb je een taxatie nodig voor de financiering van je woning, dan zijn de kosten van het taxatierapport aftrekbaar voor de belasting. Je kunt deze kosten eenmalig aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Ga je voor de aan- of verkoop van je woning naar de notaris, dan kun je ervoor kiezen om de nota van de taxatie te laten opnemen op de eindafrekening van de notaris. In dat geval hoef je de taxatie niet meteen rechtstreeks aan de taxateur de betalen maar gebeurt dit via de notaris.

 

Taxateur aan het woord

Makelaar en taxateur Rob VerzijlbergenRob Verzijlbergen is makelaar en taxateur in de regio Haarlem, Heemstede en Haarlemmermeer. We stellen hem een aantal vragen.

Wat vind jij het leukste aan taxeren?

Bij taxeren kom je bij heel veel woningen binnen. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de waardes van alle woningen. Ook de band die je met je klanten krijgt is leuk. Je ziet vaak dat, als mensen jaren later hun huis willen verkopen, ze toch weer aan je denken nu in de rol als verkoopmakelaar. Dat is leuk!

Wat zijn bijzondere dingen die je meegemaakt bij een taxatie?

Bij een scheiding hangt er vaak een gespannen sfeer. De belangen van de mensen liggen dan heel ver uit elkaar. De ene persoon wil natuurlijk een zo hoog mogelijke waarde, de ander een zo laag mogelijke waarde. Het is dan erg belangrijk om de rust te bewaren en een goede marktwaarde vast te stellen.

Soms kom je bij mensen die erg eenzaam zijn. Die nodigen je tijdens de taxatie uit voor een kop koffie en zijn heel blij dat ze dan een praatje met je kunnen maken. Dat maakt je werk ook meteen heel dankbaar. Mensen denken vaak dat dit het enige is wat een taxateur doet, een kort rondje door de woning, een kop koffie en een luisterend oor. Het vele werk zit hem in de gehele uitwerking van de taxatie op kantoor.

Is een makelaar altijd een taxateur?

Nee, een makelaar hoeft niet altijd een taxateur te zijn. Om taxateur te worden heb je als makelaar tegenwoordig een vervolgopleiding nodig om taxateur te worden. Een goede taxateur makelt ook en bij het makelen merk je dat het helpt als je ook taxeert. Hierdoor weet je altijd wat er speelt in de markt en kun je beter de waarde van de woningen inschatten. Taxeren en makelen, die twee helpen elkaar.

Heb je nog een tip?

Een taxatie kan ook heel zinvol zijn bij het verlagen van je rente. Als de waarde van je woning hoger uitkomt dan de waarde waarvoor je in het verleden een hypotheek hebt afgesloten, kan dat gunstig zijn voor de hoogte van de rente die je betaalt.

 

Heb je een taxatie nodig?

Heb je ook een taxatie nodig? Kijk dan welke agents een taxatie voor je kunnen verzorgen.