Waardebepaling of taxatierapport?

Waardebepaling of taxatierapport
Home > Blog > Waardebepaling of taxatierapport?

Het is altijd fijn om te weten wat je huis momenteel waard is. Misschien heb je wel verhuis- of verbouwplannen; dan kan de waardebepaling een uitgangspunt zijn voor verdere financiële berekeningen. Tevens zou je op basis van een nieuwe waardebepaling je hypotheeklasten kunnen verminderen middels een rentekorting of oversluiting.

Taxtierapport voor rentekorting

Als de waarde van je huis is gestegen, kom je vaak in aanmerking voor een rentekorting. Veel banken hanteren namelijk een zogenaamde renteopslag die gebaseerd is op de verhouding tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld, de loan-to-value. Is de waarde gestegen of heb je bijvoorbeeld afgelost, dan wordt het risico voor de bank kleiner en kun je een rentekorting krijgen. De meeste banken passen dit kosteloos voor je aan, maar je moet hiervoor wel een taxatierapport aanleveren.

Waardebepaling

Het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport is dat een waardebepaling vrijblijvend is en geen document dat je voor officiële instanties zoals de bank, de Belastingdienst of de rechtbank kunt gebruiken. Daarvoor heb je namelijk een (gevalideerd) taxatierapport nodig.

Taxatierapport

Een taxatierapport is een zeer uitgebreid rapport waarbij alle factoren worden meegewogen en onderzocht die invloed hebben op de waarde van het vastgoed. Er wordt uiteraard gekeken naar woonoppervlak, perceelgrootte, ligging, omgeving, etc. Daarnaast is de bouwkundige staat een belangrijke factor, maar ook de mate van verduurzaming, de huidige marktsituatie, en de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke aspecten. De getaxeerde woning wordt vergeleken met verschillende recent verkochte vergelijkbare huizen. Hiermee heb je een helder, goed onderbouwd en betrouwbaar waarderapport dat voldoet aan de eisen van het NRVT.

Zie ook: Je huis taxeren?

Lieke Bloemhof - VanHuyseAuteur: Lieke Bloemhof
Lieke Bloemhof is Register Makelaar, Register Taxateur voor VanHuyse in de regio ‘t Gooi.
Bekijk haar agentpagina.