Tips voor een succesvolle NVM Open Huizen Dag: waar moet je op letten?

NVM Open Huizendag

Regelmatig organiseert de NVM de NVM Open Huizen Dag, dé dag waarop je zonder afspraak tussen 11.00 uur en 15.00 uur deelnemende woningen kunt bezichtigen. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Wat is de NVM Open Huizen Dag?

Tijdens de NVM Open Huizen Dag laten verkopers zelf hun woning zien. Je kunt zonder afspraak aanbellen bij een van de deelnemende woningen. De verkoper leidt je rond door de woning en zal al je vragen beantwoorden.
Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor?

 • Informeer vooraf bij een financieel adviseur wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het is belangrijk om te weten wat je precies kunt besteden. Hierdoor weet je welke woningen binnen jouw bereik liggen.
 • Bepaal de eisen waaraan jouw ideale woning moet voldoen. Denk daarbij aan het aantal m² woonoppervlak, het aantal kamers, de buitenruimte, de ligging, etc.
 • Zoek op www.funda.nl de woningen die voldoen aan jouw eisen en die meedoen met de NVM Open Huizendag. Maak een lijstje van de woningen die je graag wilt bezichtigen.
 • Stippel een logische route uit en reken ongeveer 30 minuten per bezichtiging. Via mapsengine.google.com kan je zelf de ideale route op de kaart zetten.
 • Neem pen en papier mee, of zorg voor een documentje op je telefoon. Noteer in dit document alle plus- en minpunten van iedere woning die je bezoekt. Nog beter: gebruik onze handige checklist.

Download onze handige checklist

Gebruik onze checklist voor elk huis dat je bezoekt tijdens de Open Huizen Dag. Op deze manier kun je de belangrijkste kenmerken goed inventariseren en de juiste vragen stellen aan de verkoper.
Download checklist

 

Do’s en don’ts tijdens de Open Huizen Dag

Waar moet je op letten en wat moet je juist wel en juist niet doen tijdens de Open Huizen Dag?

Tijdens de Open Huizen Dag laten verkopers zelf hun woning zien. Ze zijn vaak emotioneel zeer betrokken bij de woning en hebben er waarschijnlijk veel liefde in gestoken. Wees daarom niet te direct als je iets niet mooi vindt of als het slecht is afgewerkt.

Ook belangrijk om te realiseren: verkopers hebben vaak hun woning keurig opgeruimd. Vaak zijn alle persoonlijke spullen opgeborgen in kasten. Open kasten dus niet zomaar en vraag toestemming aan de verkoper.

De volgende vragen aan de verkoper helpen je om een beter beeld te krijgen van het huis en de omgeving:

 • Waarom ga je de woning verkopen?
 • Wat kan je vertellen over de geschiedenis van het huis?
 • Welke isolerende maatregelen zijn al getroffen en zijn er verduurzamingskansen die nog benut kunnen worden?
 • Wat zijn de gemiddelde maandelijkse kosten voor de nutsvoorzieningen?
 • Zijn er recente renovaties uitgevoerd? Zo ja, welke?
 • Hoe oud zijn de belangrijkste onderdelen van het huis, zoals het dak, de cv-ketel, etc.
 • Zijn er specifieke punten van zorg over het huis waarvan je op de hoogte moet zijn?
 • Zijn er beperkingen op verbouwingen, of uitbreidingen van de woning?
 • Hoe is het gesteld met de veiligheid in de buurt?
 • Hoe is de verstandhouding met de buren?
 • Hoe is de verkeerssituatie in de buurt en zijn er voldoende parkeerplekken?
 • Zijn er al biedingen gedaan en wat is het biedingsproces?

Gebruik voorgaande vragen, of zorg dat je vooraf je eigen vragenlijstje opstelt. Wat vind jij belangrijk bij het kopen van een huis? Het kan zijn dat de verkopers je NAW-gegevens vragen om achter te laten. Deze zullen ze dan doorgeven aan hun verkoopmakelaar. Die zal dan ongetwijfeld contact met je opnemen om te vragen wat je van de woning vindt.

Route Open Huizendag
Via mapsengine.google.com kan je zelf de ideale route op de kaart zetten.

Vergeet ook niet de buurt.

Als je de woning hebt bekeken, loop dan ook even een rondje door de buurt. Kijk goed naar de woning van de directe buren, maak een praatje met buurtbewoners en neem de (verkeers)drukte in je op. Kijk ook of er winkels en scholen in de buurt zijn als dat voor jou belangrijk is. Voelt het voor jou als een prettige buurt om te wonen?

NVM Open Huizendag

Noteer alle voor- en nadelen.

Noteer de voor- en nadelen van elke interessante woning die je hebt bekeken, zodat je het thuis nog een keer rustig kan doornemen. Gebruik hiervoor ook onze handige checklist.

Interesse in een woning?

Heb je een interessante woning gezien? Neem dan contact op met de verkopende makelaar voor meer informatie. Of schakel een aankoopmakelaar van VanHuyse in voor advies over de juiste vervolgstappen. Ga zaterdag op pad en wie weet vind jij op deze Open Huizen Dag jouw droomwoning.

Veel plezier!