Ontdek Bergen met VanHuyse makelaar Monique van Loon

Ontdek Bergen (NH) met makelaar Monique van Loon
Home > Blog > Ontdek Bergen met VanHuyse makelaar Monique van Loon

Bergen ligt in Noord-Holland, vlakbij het strand en telt ca. 30.000 inwoners. Het is van origine een kunstenaarsdorp. Dat merk je niet alleen door de hoeveelheid kunstgaleries en musea in het dorp maar ook aan de inwoners. De prachtige omgeving was voor veel schrijvers, kunstenaars en architecten een ware inspiratiebron. Deze artistieke mensen zijn er nooit meer weggegaan. Onze makelaar, Monique van Loon, woont en werkt in Bergen. Een plek waar ze nooit meer weg wil. Monique vertelt je graag waarom dat zo is.

Wat maakt Bergen zo fijn wonen?

Alles in Bergen ligt op loopafstand. Dat is superfijn! Je hebt daarom geen auto nodig voor de dagelijkse bezigheden. Bijna iedereen in het dorp kent elkaar en houdt ervan om een praatje te maken. Dit zorgt voor een gemoedelijke sfeer en ook voor een fijne sociale controle.

Bergen heeft een fantastische ligging vlakbij de zee, het strand, de duinen en het bos. Hierdoor is het de perfecte plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en kun je hier heerlijk ontspannen. Naast de diverse kunst- en cultuuractiviteiten vind je in het centrum tal van leuke winkels en heerlijke horeca. Lekkerste restaurantjes en leukste cafés vind je rondom de Ruïnekerk, het centrale middelpunt van het dorp. Eigenlijk is Bergen een soort klein Amsterdam, een dorp met stadse allures.

Daarbij heeft Bergen een goede ligging ten opzichte van de grotere steden. In 15 minuten ben je met de auto in Alkmaar.

Bergen
De Ruïnekerk in Bergen

Wat is kenmerkend voor de architectuur in Bergen?

De komst van de kunstenaars heeft een grote invloed gehad op de architectuur van het dorp. De villawijk Park Meerwijk werd er tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond. Naast Park Meerwijk zijn in Bergen relatief onbekende gebouwen te vinden van prominente architecten als H.P. Berlage en J.B. van Loghem en later Herman Hertzberger, Jo Coenen, Thijs Asselbergs en Ben van Berkel.

Voor wie is Bergen een ideale plek om te wonen?

Voor iedereen die houdt van rust, cultuur en de natuur. Je ziet veel mensen uit Amsterdam hier naartoe trekken. Er wonen hier veel piloten en mensen die bij KLM werken. Daarom wordt het dorp ook wel het “vliegersdorp” genoemd. Ook veel expats weten het dorp te vinden.

Het leuke aan Bergen is dat de bewoners een mooie mix zijn van diverse soorten mensen. Opvallend aan de inwoners van Bergen is dat iedereen een hond heeft. Niet zo gek ook, met de prachtige natuur in de directe omgeving die uitnodigt tot heerlijke wandelingen.

Ook voor de sportliefhebber is Bergen ‘the place to be’. Je kunt hier heerlijk mountainbiken, hardlopen, meedoen met een bootcamp of lekker ontspannen tijdens een yogales.

En hoe zit het met het verenigingsleven?

Je hoeft je in Bergen niet te vervelen. Er zijn voor een klein dorp veel sportverenigingen. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al drie tennisverenigingen.

Daarnaast zijn er veel scholen, zowel basisonderwijs als middelbaar. De Europese school in het dorp zorgt ervoor dat ook veel expats in Bergen wonen.

Wat is er te doen?

Doordat Bergen een echt kunstenaarsdorp is, wordt er veel gedaan rondom kunst. Zo is er ieder jaar de Kunst10Daagse. De Kunst10Daagse is een evenement waarbij ruim 300 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in Bergen. Dit evenement vindt altijd plaats in oktober. Ook wordt er ieder jaar Culinair Bergen georganiseerd en zijn er diverse festivals gedurende het hele jaar door. En als je in Bergen bent, bezoek dan ook zeker museum Kranenburgh. Er is genoeg te doen!

Interesse?

Zou je graag in Bergen willen wonen en ben je op zoek naar een woning? Of woon je in Bergen en wil je graag je woning verkopen? Aarzel niet en neem contact op met Monique. Zij helpt je graag verder.

06 57 87 51 35
monique.van.loon@vanhuyse.nl

Bekijk haar agentenpagina voor meer details.