De do’s en don’ts van een persoonlijke brief bij de aankoop van een woning

Brief schrijven aan verkoper
Home > Blog > De do’s en don’ts van een persoonlijke brief bij de aankoop van een woning

Je hebt een woning gezien en bent enorm enthousiast. Je bent van plan een bod uit te brengen en tegelijkertijd de verkopers te informeren over je sterke interesse in de woning. Hoe kan een persoonlijke brief je kansen vergroten?

Het verkopen en kopen van een woning is vaak een emotionele gebeurtenis. Het is niet iets wat je dagelijks doet. Als verkoper heb je veel herinneringen in de woning en je kent de buren en de omgeving erg goed. In veel gevallen vinden verkopers het fijn als er nieuwe mensen komen wonen die net zoveel van de woning gaan houden en dat er ook een match is met de buren. Hier kan je als potentiële koper slim op inspelen door een persoonlijke brief aan de verkoper te schrijven.

Brief aan de verkoper(s)

Overweeg als mogelijke koper om een leuke motiverende brief te schrijven aan de verkopers. Hierdoor krijgen de verkopers een gevoel wie jij bent en waarom je zo graag in de woning wilt wonen. Motiveer in de brief waarom je verliefd bent geworden op de woning. Hierdoor kan de verkoper beter beslissen, naast het geboden bedrag en de voorwaarden, wie hij of zij de woning het meeste gunt. Misschien heb je wel niet het beste bod gedaan, maar spreekt je brief de verkopers zo aan dat ze toch voor jou kiezen als koper. Dat is wat je wilt!
Maar hoe schrijf je een goede brief die eruit springt bij de overige biedingen? Wij zetten een paar tips op een rij.

Wel doen

 1. Persoonlijke motivatie Leg uit waarom juist deze specifieke woning aantrekkelijk voor je is. Dit kan variëren van de mooie afwerking van de woning, het aantal slaapkamers, de grote tuin, de locatie, de grootte van het huis, de leuke buurt en de voorzieningen in de buurt.
 2. Achtergrondinformatie Je kunt kort iets over jezelf vertellen, zoals je beroep, gezinssituatie of andere relevante details die de verkoper een beeld geven van wie jij bent.
 3. Financiële stabiliteit Laat de verkoper weten dat je financieel stabiel bent. Laat weten dat je gesprekken hebt gehad met een financieel adviseur en dat de financiering van de woning geen probleem is.
 4. Bereidheid tot overleg Laat weten, als er in jouw bieding dingen staan waar een verkoper zich misschien niet helemaal in kan vinden, je bereid bent om hierover te overleggen. Zo kun je samen tot een compromis komen.
 5. Toekomstplannen Als je specifieke plannen hebt voor de woning, zoals renovaties of het starten van een gezin, deel deze dan op een positieve manier.

Niet doen

 1. Te veel persoonlijke informatie Vermijd het delen van te veel persoonlijke informatie die niet relevant is voor de aankoop van de woning.
 2. Negatieve opmerkingen over de huidige staat van de woning Als er aspecten van de woning zijn die je minder aantrekkelijk vindt, vermijd dan negatieve opmerkingen die de verkoper zouden kunnen afschrikken.
 3. Financiële grenzen Hoewel het belangrijk is om financiële stabiliteit te benadrukken, hoef je niet specifieke financiële details te onthullen. Als je een openingsvoorstel doet, hoef je niet het exacte bedrag dat je bereid bent te betalen te vermelden. Bij een uiterst voorstel is dit natuurlijk wel belangrijk.
 4. Overdreven emotionele taal Blijf zakelijk en respectvol. Vermijd te overdreven emotionele taal die de verkoper mogelijk ongemakkelijk maakt.
 5. Dwingende taal Vermijd het gebruik van dwingende taal. Laat zien dat je geïnteresseerd bent, maar wees respectvol en laat ruimte voor onderhandeling.

Zorg ervoor dat je brief goed is geschreven, beleefd is en duidelijk. Het doel is om de verkoper te laten zien dat je serieus geïnteresseerd bent en dat je een betrouwbare koper bent.

Terug naar ouderlijk huis
Een van onze makelaars bood een woning te koop aan, die onmiddellijk veel belangstelling trok. Onder de geïnteresseerden was een dame uit Amerika die in een briefje aan de verkoper schreef dat ze was opgegroeid in precies dat huis. Na jaren in Amerika te hebben gewoond, wilde ze haar laatste jaren terug in Nederland doorbrengen, in het huis van haar jeugd. Dit ontroerende verhaal viel direct op tussen de andere biedingen!

 

Brief aan de potentiële koper(s)

Nicolette van Leeuwe

Nicolette van Leeuwe

Niet alleen potentiële kopers schrijven een brief aan de verkopers. Nicolette van Leeuwe, onze agent in de regio Amsterdam, vraagt ook aan verkopers om een brief te schrijven aan potentiële kopers. Deze brief ligt bij bezichtigingen op de eettafel zodat potentiële kopers deze kunnen lezen tijdens de bezichtiging. Nicolette vraagt dit al jaren aan verkopers en krijgt er enorm veel leuke reacties op.

Nicolette: “Ook potentiële kopers van een woning vinden het leuk om te weten wat voor mensen er in de woning hebben gewoond. Ze willen graag antwoord op vragen als: hoe lang hebben de verkopers in de woning gewoond, waarom hebben ze de woning ooit gekocht en wat vinden ze het fijnste aan de woning? Maar potentiële kopers vinden het ook fijn om te weten wie de buren zijn. En waarom gaan de huidige bewoners eigenlijk verhuizen?” Volgens Nicolette heeft 95% van de bewoners een leuke reden waarom ze weggaan uit de woning. “Deel dit dus ook in de brief. Kopers voelen zich erg aangesproken om het verhaal van de verkopers te kennen. Dat heeft een positief effect op de verkoop van de woning.

Tips van Nicolette:

Welke tips heeft Nicolette voor kopers die ook een brief willen schrijven aan verkopers:

 1. Laat je hart spreken.
 2. Speel als potentiële koper in op de brief die de verkopers hebben geschreven. Is er geen brief, geef dan aan waarom je zo graag in deze woning wilt wonen.
 3. Doe een leuke foto van jezelf of je gezin bij de brief.
 4. Zorg ervoor dat de makelaar de brief 1 op 1 kan doorsturen naar de verkopende partij.
 5. Vermeld je naam en/of de namen van je gezinsleden in je brief.

Meer weten?

Wil je advies of hulp bij het schrijven van een brief aan de verkoper of aan een potentiële koper? Neem contact op met een van onze makelaars. Zij helpen je graag bij de aankoop of verkoop van een woning en bij het schrijven van de perfecte brief!