Checklist huis bezichtigen

Checklist huis bezichtigen

Home > Blog > Checklist huis bezichtigen

Wanneer je op het punt staat een huis te bezichtigen, komt er veel op je af. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we een handige checklist samengesteld. Zo weet je precies waarop je moet letten en welke vragen je moet stellen tijdens de bezichtiging.

Gezien de beperkte tijd die je vaak hebt om een woning te bekijken, is het cruciaal dat je een duidelijk beeld krijgt om te beslissen of je een bod wilt uitbrengen. Met een aankoopmakelaar aan je zijde word je gewezen op essentiële punten, maar ook zelf kun je met onze checklist goed voorbereid te werk gaan.

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

Reden van verkoop
Begin met te vragen naar de reden van verkoop. Het antwoord kan inzicht geven in hoe urgent de verkoop voor de eigenaar is.

Staat van onderhoud
Inspecteer de woning op signalen van achterstallig onderhoud, zoals loszittende verflagen, vochtplekken, of scheuren in muren en plafonds. Informeer naar de leeftijd van het dak, de staat van kozijnen en schilderwerk, eventuele recente renovaties en de algemene onderhoudsgeschiedenis van het huis.

Installaties
Vraag naar de leeftijd en conditie van belangrijke installaties zoals de verwarming, elektra, en het loodgieterswerk, aangezien deze potentieel voor hoge kosten kunnen zorgen bij vervanging of reparatie.

Fundering
Informeer specifiek naar de staat van de fundering. Vooral in steden met oudere bebouwing kan herstel van de fundering aanzienlijk in de kosten lopen.

Energielabel en isolatie
Het energielabel en de isolatievoorzieningen (dubbel glas, dak-, muur- en vloerisolatie) zijn belangrijk voor je toekomstige energiekosten en wooncomfort. Vraag ook naar de gemiddelde energiekosten per maand.

Omgevingsfactoren
Verken de omgeving. Beoordeel de nabijheid van voorzieningen, scholen, en openbaar vervoer, evenals de algehele sfeer in de wijk. Let ook op eventuele geluidsoverlast of geplande ontwikkelingen die het woongenot kunnen beïnvloeden. Een wandeling door de buurt op verschillende tijdstippen en een gesprek met enkele buurtbewoners kunnen waardevolle inzichten bieden.

Vereniging van Eigenaren (VvE)
Bij interesse in een appartement is het wijsheid om naar de VvE te vragen, inclusief de maandelijkse bijdrage, recent uitgevoerd en gepland onderhoud. Dit biedt zicht op de financiële gezondheid van de VvE en eventuele toekomstige uitgaven.

Bestemmingsplan
Een check bij de gemeente naar het bestemmingsplan kan onthullen of er toekomstige ontwikkelingen zijn die jouw woongenot of de waarde van de woning kunnen beïnvloeden.

Zonligging
De ligging ten opzichte van de zon is bepalend voor het genot van tuin of balkon. Controleer dit zorgvuldig.

Verkeerssituatie en parkeergelegenheid
Beoordeel de verkeersdrukte in de omgeving en de beschikbaarheid van parkeerplaatsen.

Juridische Aspecten
Vraag naar eventuele erfdienstbaarheden, recht van overpad, of andere juridische kwesties die het gebruik van de woning kunnen beïnvloeden. Check ook of er beperkingen zijn op verbouwingen of uitbreidingen.

Interesse in de Woning?

Na afloop van de bezichtiging: vul de checklist in en weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te maken. Mocht je interesse hebben, schakel dan je aankoopmakelaar in voor de volgende stappen. Heb je nog geen aankoopmakelaar? Overweeg er een in te schakelen voor een grotere kans op succes. Verkopers zien kopers met een aankoopmakelaar vaak als serieuzer en betrouwbaarder.

Veel succes met je bezichtiging!

 

Download onze checklist huis bezichtigen

We hebben de belangrijkste punten in een overzichtelijke checklist gezet. Deze kun je printen of op je telefoon meenemen, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet tijdens de bezichtiging.

Download nu