Woningmarktmonitor ABN AMRO: de woningmarkt komt weer op gang

Woningmarkt 2024
Home > Blog > Woningmarktmonitor ABN AMRO: de woningmarkt komt weer op gang

Volgens de woningmarktmonitor van ABN AMRO, komt de woningmarkt in 2024 weer op gang.

De belangrijkste conclusie uit de woningmarktmonitor:

De vooruitzichten en verwachtingen voor de huizenmarkt in 2024 zijn een stuk positiever dan vorig jaar. De huizenprijzen stijgen weer, doordat de hypotheekrente sinds oktober daalt en de inkomens stijgen. We verwachten voor 2024 een verdere daling van de hypotheekrente en een verdere stijging van de huizenprijzen.

Stijging huizenprijzen

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen verder stijgen in 2024 en 2025. Deze stijging, die vorig jaar in de zomer begon, zal zich waarschijnlijk doorzetten. Belangrijkste reden is de daling van de inflatie en stijging van de lonen. Bram Vendel, econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, zegt: “We verwachten voor 2024 een stijging van 4%, in plaats van 2,5% die we eerder voorspelden. In 2025 zullen de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen met 3,5%.”

Meer woningverkopen

Volgens de verwachtingen uit de woningmarktmonitor zal het aantal woningverkopen in 2024 stijgen met 0,5% en in 2025 verder stijgen met 3%. Eerder voorspelde ABN AMRO een daling van 2,5%. Dat wordt nu dus bijgesteld. De redenering achter deze voorspelling: “Bij stijgende woningprijzen en lagere hypotheekrentes zullen verkopers, in tegenstelling tot het afgelopen jaar, eerder een nieuwe woning kopen voordat zij hun huidige woning hebben verkocht. Dit zal zorgen voor een snellere verkooptijd en met als resultaat een hoger aantal woningverkopen.”

Nieuwbouw blijft achter

Er worden nog steeds weinig nieuwbouwwoningen opgeleverd. Het aanbod blijft achter bij de vraag. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen blijft volgens ABN AMRO in 2024 én 2025 ver beneden de 100.000 woningen die het kabinet graag zou willen zien. Dit bemoeilijkt de doorstroming.

Nieuwe leennormen

In 2024 gelden nieuwe leennormen. Hierdoor valt de maximale hypotheek voor veel mensen iets lager uit dan vorig jaar. Wel kan meer worden geleend voor woningen met een goed energielabel. Dankzij diverse wijzigingen in de leennormen zal de bereikbaarheid van koopwoningen verbeteren. Zo mogen alleenstaanden met een inkomen boven de € 31.000 meer lenen. En profiteren oud-studenten van een wijziging in de berekening van de studieschuld.

Familiehypotheek

ABN AMRO verwacht dat de familiehypotheek populairder zal worden. Dit is een hypotheeklening, die je afsluit bij familie of vrienden. Omdat starters geen gebruik meer kunnen maken van de zogenaamde jubelton (schenkingsvrijstelling) zullen zij vaker een familiehypotheek overwegen.

Is dit voor jou het juiste moment om te kopen of te verkopen?

Wil je weten of dit voor jou het beste moment is om te kopen, of te verkopen? Neem dan contact op met een van onze makelaars voor een vrijblijvend advies.

Bron