Woningmarkt veert op: kansen voor kopers en verkopers

Woningmarkt q2-2023
Home > Blog > Woningmarkt veert op: kansen voor kopers en verkopers

De woningmarkt vertoont tekenen van opleving, zowel in de bestaande woningmarkt als in de nieuwbouwsector. Dit wordt bevestigd door de recente cijfers van de NVM en de analyse van brainbay voor het tweede kwartaal van 2023. We zien een sterke toename van 20% in de verkoop van bestaande woningen, met meer dan 34.000 verkochte woningen dit kwartaal. Daarnaast is er een bescheiden stijging van 2,8% in de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning, die nu op 410.000 euro ligt. En met 29% meer woningen die dit kwartaal te koop zijn gezet, is er duidelijk beweging.

Krapte op de woningmarkt neemt iets toe

Echter, ondanks het toegenomen aanbod, is de keuzemogelijkheid voor consumenten licht verminderd door het hoge aantal transacties. Hierdoor neemt de krapte op de woningmarkt iets toe. Er is ook beweging te zien in de nieuwbouwmarkt. Met meer dan 4.500 verkochte nieuwbouwwoningen en kavels, een stijging van 12% vergeleken met het vorige kwartaal, is er sprake van groei. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning daalde dit kwartaal licht met 1,2% tot 468.000 euro. Daarentegen steeg het aanbod van nieuwbouwwoningen naar 20.000, wat een stijging van 16% betekent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Positieve signalen

Dus, ondanks de toenemende krapte, zijn er positieve ontwikkelingen. Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen: “De dynamiek is terug in de woningmarkt. Dit is positief en we zijn er blij mee, zowel voor kopers als verkopers. Kopers krijgen kansen en hebben meer vertrouwen in de woningmarkt door de loonontwikkeling en de sterke economie. Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar.

Dit is dus goed nieuws voor zowel kopers als verkopers. Overweeg je om je woning te koop aan te bieden? Dan is dit wellicht het juiste moment. Wil je dat zeker weten voor jouw situatie? raadpleeg dan een van onze agents.

Cijfers bestaande bouw

  • De transactieprijs is in het tweede kwartaal van 2023 met +2,8% gestegen vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.
  • De prijs van tussenwoningen is op kwartaalbasis gestegen naar 374.000 euro (+3,6%).
  • Een gemiddelde hoekwoning kost in het tweede kwartaal 397.000 euro (+3,4%).
  • Na 35 dagen is een woning gemiddeld verkoch. Dat is 7 dagen korter dan in Q1 van 2023.

Cijfers nieuwbouw

  • De mediane prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een kwartaal tijd met -1,2% afgenomen tot gemiddeld 468.000 euro.
  • Het aanbod nieuwbouwwoningen neemt toe, vooral in de lagere prijsklassen.
  • De beweging in de woningmarkt is voornamelijk te zien in de prijsklasse van 250.000 tot 400.000 euro. In het tweede kwartaal van 2023 zijn er 27% meer woningen in deze prijsklasse verkocht. In hetzelfde kwartaal is er ook een toename in de verkoop van woningen in alle prijscategorieën boven de 250.000 euro en tot en met 750.000 euro en hoger, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Bron