Woning kopen? Kijk goed naar het dak!


Home > Blog > Woning kopen? Kijk goed naar het dak!

Een van de belangrijkste aspecten van een woning is het dak. Een dak bepaalt niet alleen het uiterlijk van je huis, maar het biedt ook bescherming tegen de elementen en heeft invloed op de energie-efficiëntie. In dit blogbericht duiken we diep in de wereld van daken en geven we je waardevolle informatie over de meest voorkomende soorten daken, hun kenmerken en waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Zo ben je goed geïnformeerd en klaar om de beste keuze te maken voor jouw toekomstige woning.

Zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegenover elkaar liggende dakvlakken die in de nok samenkomen, waardoor een driehoekige vorm aan beide uiteinden ontstaat. Het is het meest voorkomende daktype en is gemakkelijk te herkennen aan zijn klassieke vorm.

Zadeldak

Veelgebruikte materialen om een zadeldak te bedekken:

Voor zadeldaken zijn verschillende materialen geschikt, zoals dakpannen, leien, metalen dakbedekking, houten shingles, bitumineuze dakbedekking en groendaken. De keuze van het materiaal hangt af van de esthetiek, duurzaamheid, gewicht en lokale bouwvoorschriften en klimatologische omstandigheden.

Aandachtspunten zadeldak:

 • Controleer de staat van de dakbedekking (zoals dakpannen) op slijtage of beschadigingen.
 • Let op de isolatie van het dak, dit kan invloed hebben op de energie-efficiëntie van de woning.
 • Inspecteer de dakconstructie op tekenen van lekkages of houtrot.

Mansardedak

Een mansardedak is een vierzijdig dak met dubbele hellingen aan elke kant, waarbij de onderste helling steiler is dan de bovenste. Dit daktype is te herkennen aan zijn Franse stijl en biedt extra woonruimte onder het dak.

Mansardedak

Aandachtspunten mansardedak:

 • Beoordeel de staat van de dakbedekking, aangezien deze bij mansardedaken vaak uit leien of metalen dakpannen bestaat.
 • Controleer de isolatie en ventilatie, omdat deze daken vaak extra woonruimte bieden.
 • Inspecteer de dakconstructie op verzakkingen of andere structurele problemen.

Veelgebruikte materialen om een mansardedakhet dak te bedekken:

Dakpannen, leien en metalen dakbedekkingen zijn gebruikelijk voor mansardedaken. Vanwege het steilere onderste gedeelte van het dak kunnen zwaardere materialen zoals natuurleien of kleidakpannen soms minder geschikt zijn.

Schilddak

Een schilddak bestaat uit vier dakvlakken die in een punt samenkomen. Dit daktype lijkt op een piramide en is te herkennen aan zijn symmetrische vorm. Schilddaken hebben geen driehoekige gevels, wat een belangrijk verschil is met zadeldaken.

Schilddak

Veelgebruikte materialen om een schilddak te bedekken:

Net als bij zadeldaken, kunnen dakpannen, leien, metalen dakbedekkingen, houten shingles en bitumineuze dakbedekking worden gebruikt voor schilddaken. Groendaken zijn ook een optie, afhankelijk van de hellingshoek en de dakconstructie.

Aandachtspunten schilddak:

 • Controleer de dakbedekking op slijtage, vooral bij de randen waar de dakvlakken samenkomen.
 • Let op de waterafvoer, aangezien schilddaken een complexere vorm hebben.
 • Inspecteer de dakconstructie op tekenen van lekkages of houtrot.

Plat dak

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een plat dak geen helling of een zeer minimale helling. Dit daktype is gemakkelijk te herkennen aan zijn horizontale oppervlak en wordt vaak gebruikt voor moderne architectuur of bijgebouwen.

Voorbeeld van een plat dak

Veelgebruikte materialen om een plat dak te bedekken:

Platdakmaterialen verschillen enigszins van die voor hellende daken. Bitumen, EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) rubber en PVC (polyvinylchloride) zijn populaire keuzes voor platte daken vanwege hun waterdichtheid en duurzaamheid. Groendaken kunnen ook op platte daken worden aangebracht, mits de dakconstructie hiervoor geschikt is.

Aandachtspunten plat dak:

 • Beoordeel de staat van de dakbedekking, meestal bestaande uit bitumen of EPDM, op lekkages of beschadigingen.
 • Controleer de waterafvoer, want stilstaand water kan leiden tot problemen op lange termijn.
 • Inspecteer de isolatie en ventilatie van het dak.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak bestaat uit één enkel hellend dakvlak dat van een hogere zijde naar een lagere zijde helt. Dit daktype is te herkennen aan zijn asymmetrische vorm en wordt vaak gebruikt in moderne architectuur of bij aanbouwen.

Lessenaarsdak

Veelgebruikte materialen om een lessenaarsdak dak te bedekken:

Voor lessenaarsdaken kunnen dezelfde materialen als voor zadeldaken worden gebruikt, waaronder dakpannen, leien, metalen dakbedekking, houten shingles en bitumineuze dakbedekking. Groendaken kunnen eveneens worden toegepast, afhankelijk van de hellingshoek en de constructie van het dak.

Aandachtspunten lessenaarsdak:

 • Controleer de dakbedekking op slijtage en beschadigingen.
 • Let op de isolatie en ventilatie, omdat lessenaarsdaken vaak grote raampartijen hebben.
 • Inspecteer de dakconstructie op tekenen van lekkages of houtrot.

Bouwkundige keuring van het dak

Hoewel het belangrijk is om op de hoogte te zijn van de verschillende daktypes en hun kenmerken, is het inspecteren van een dak een expertise op zich. Het beoordelen van de staat van een dak en het identificeren van potentiële problemen vereist een getraind oog en ervaring. Daarom is het altijd een goede optie om een bouwkundige keuring te overwegen bij het kopen van een huis. Een bouwkundig expert kan een grondige inspectie uitvoeren en eventuele gebreken of onderhoudskwesties aan het licht brengen die je misschien over het hoofd hebt gezien. Bovendien kan je makelaar je helpen bij het navigeren door het aankoopproces en je adviseren over de beste stappen om te nemen, afhankelijk van de staat van het dak en andere factoren. Door samen te werken met professionals, kun je met vertrouwen de juiste beslissing nemen bij het kiezen van je droomwoning.

Meer weten? Raadpleeg vrijblijvend een van onze agents.