Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar?
Home > Blog > Wat doet een aankoopmakelaar?
Je wilt een woning kopen, heb je dan een aankoopmakelaar nodig? Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk voor je? Wat zijn de voordelen? Wat kost een aankoopmakelaar? En waar moet je op letten bij het kiezen van een aankoopmakelaar? Je leest het in deze blog.

Waarom schakel je een aankoopmakelaar in?

De aankoop van een huis is voor veel mensen geen dagelijkse bezigheid. Het is een belangrijke beslissing, waar professioneel advies onmisbaar is. Een aankoopmakelaar is wel op dagelijkse basis bezig met de aankoop van woningen. Hierdoor weet hij/zij precies wat belangrijke zaken zijn om te controleren. De aankoopmakelaar let bijvoorbeeld op de bouwkundige staat van de woning, informeert je over de buurt waar de woning ligt en is bekend met eventuele (funderings)problemen in de wijk. Maar kan je ook alles vertellen over de publiek- en privaatrechtelijke beperkingen en alle overige zaken die belangrijk zijn bij de aankoop van een huis. Hierdoor kun jij rustig kijken of je een huis leuk vindt en hoef je niet bang te zijn dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Waar moet je op letten bij de keuze van een aankoopmakelaar?

Het is belangrijk dat je een klik hebt met je makelaar. Vraag in je omgeving naar ervaringen met een fijne makelaar. Je kunt ook vrijblijvend een afspraak maken met verschillende makelaars en zo kijken bij wie je het beste gevoel hebt. Je makelaar moet goed kunnen aanvoelen wat je zoekt.

Let er ook op dat een makelaar goed bekend is met de regio en een groot netwerk heeft. Waar woont de makelaar zelf? Woont hij zelf in de regio dan is hij/zij zeker bekent met de buurt en kent hij/zij waarschijnlijk veel mensen in de omgeving. Hierdoor is je makelaar eerder op de hoogte van woningen die in de verkoop komen en is zij op de hoogte van alle ins en outs in de buurt. Het is belangrijk dat je makelaar meteen kan schakelen als er een woning voorbij komt die precies bij je past, zodat snel een bezichtigingsafspraak gemaakt kan worden. Kies dus geen aankoopmakelaar uit Amsterdam als je op zoek bent naar een woning in Utrecht.

Een paar tips op een rij:

  • Controleer of de makelaar lid is van de NVM. Daardoor heeft de makelaar namelijk toegang tot veel meer data, informatie en bijvoorbeeld juridische ondersteuning.
  • Vraag vrienden naar hun ervaringen.
  • Lees de reviews over makelaars die je interesse hebben gewekt.
  • Zoek een makelaar in de buurt.

Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden van een aankoopmakelaar?

Zodra je een zoekopdracht geeft aan jouw aankoopmakelaar dan gaat hij/zij actief op zoek naar die ene woning die bij jouw wensen past. Heeft je makelaar een leuke woning gevonden dan maakt deze zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om de woning samen te bezichtigen.

Voordat jij de woning gaat bezichtigen met je makelaar, doet hij/zij eerst research: Hoe lang staat de woning te koop? Voor welke prijs zijn de andere woningen in de straat verkocht? Zijn er bijzonderheden, etc.? Dan is het tijd voor de bezichtiging. Tijdens de bezichtiging vertelt je makelaar waar jullie op moeten letten: Zitten er scheuren in de muur en waardoor zou dit kunnen komen? Is de kruipruimte droog? Is het dak geïsoleerd? Heb je vrij uitzicht en zal dit uitzicht ook zo blijven, of zijn er nieuwbouwplannen in de wijk? Is de vereniging van eigenaren actief, wie zijn je buren? Maar je makelaar zal je bijvoorbeeld ook vertellen waar de scholen liggen of waar het station ligt als dat voor jou belangrijk is. Dit zijn zomaar een aantal dingen die een makelaar voor je uit zal zoeken. Als er andere dingen voor jou belangrijk zijn, kun je dat altijd aangeven.

Ben je enthousiast geworden en zou je graag een bod willen doen, dan brengt je makelaar een bod voor je uit. Door de goede marktkennis kan hij/zij een goede inschatting maken welk bedrag je het beste kunt bieden om kans te maken op de woning. Daarnaast zal de makelaar met je bespreken welke voorwaarden je juist wel of juist niet moet meenemen in je bieding. Een bieding bestaat namelijk niet alleen uit een bedrag, je moet ook aangeven of je ontbindende voorwaarden wilt opnemen of wanneer je de sleuteloverdracht van de woning zou willen. Jouw makelaar onderhanelt namens jou met de verkopende makelaar om zo tot het beste resultaat te komen.

Aankoopmakelaar

Kan je zonder een aankoopmakelaar een huis kopen?

Jazeker, je kunt ook een woning kopen zonder de hulp van een makelaar. Weet wel dat je als koper van een woning een onderzoeksplicht hebt. Dit betekent dat je zelf goed onderzoek moet doen naar zaken die je als koper zou moeten weten als je een huis koopt. Heb je dit niet goed gedaan en ontstaat er, nadat je de woning hebt gekocht een discussie, kan je voor vervelende verrassingen komen te staan. Heb je bijvoorbeeld niet in het eigendomsbewijs gelezen dat er een olietank in de tuin ligt en dat daardoor de grond is verontreinigd, of dat er asbest in de woning aanwezig is. Dat kan dat vervelende financiële gevolgen voor jou opleveren. Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld, dan heb je automatisch voldaan aan deze onderzoeksplicht. Jouw makelaar heeft alles voor jou uitgezocht en je van alles op de hoogte gebracht.

Daarnaast is een aankoopmakelaar door haar netwerk vaak eerder op de hoogte van woningen die nieuw in de verkoop komen, waardoor je sneller op een leuke woning kunt reageren voordat deze verkocht is.

Tevens vinden veel verkopers het fijn om hun huis te verkopen aan mensen die een aankoopmakelaar hebben. Zo weten ze zeker dat het proces goed verloopt. Ze krijgen daardoor een beter beeld van de kopers, het onderhandelen en het verdere koopproces gaat meestal ook soepeler.

Mag een aankoopmakelaar een verkoopmakelaar zijn van dezelfde woning?

Nee, dat mag niet. Een makelaar moet onafhankelijk zijn. Een makelaar mag dus of alleen de verkoper adviseren bij de verkoop van de woning of als aankoopmakelaar betrokken zijn bij het kopen van een woning, beide mag niet.

Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je een leuke woning hebt gevonden die toevallig bij je eigen makelaar in de verkoop staat. Wat dan?

Je mag deze woning dan uiteraard wel bezichtigen en een bod doen, alleen zal jouw makelaar je in dit geval niet adviseren over de hoogte van de bieding die je moet doen. De makelaar staat in dit geval aan de kant van de verkoper. Je kunt ervoor kiezen om zelf een bod te doen, maar je kunt ook de hulp van een makelaar van een ander kantoor inschakelen. Zo kan deze andere makelaar jou in dit specifieke geval adviseren en de onderhandelingen doen.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Meestal wordt gerekend met een vast percentage over de uiteindelijke koopsom, of met een vast bedrag. Bij VanHuyse kun je met je agent afspreken hoe je wit afrekenen. Misschien betaal je liever per uur, een vast tarief of een percentage van de koopsom, dit is allemaal bespreekbaar.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

Anders dan bij een taxatie, zijn de kosten voor een aankoopmakelaar niet aftrekbaar. Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat je goed geadviseerd wordt over de prijs die je moet bieden op een woning. Hierdoor gebeurt het vaak dat je een woning koopt voor een betere prijs dan wanneer je zelf op een woning zou bieden. De kosten voor de aankoopmakelaar heb je dan weer terugverdiend.

Daarnaast gebeurt het regelmatig dat je de mogelijkheid krijgt om een woning te kopen die niet op funda staat. Deze woning had je zonder aankoopmakelaar nooit kunnen kopen. Waarschijnlijk ben je dan zo blij dat je de investering in je aankoopmakelaar snel vergeten bent.

Wat is de toegevoegde waarde van de NVM?

Is een makelaar aangesloten bij de NVM dan moet hij zich houden aan de NVM-erecode. Dit zijn regels die de NVM heeft opgesteld voor haar leden. Iedere NVM-makelaar moet deze regels in acht nemen. Zo is iedere medewerker van een NVM-makelaar in het bezit van een gerenommeerd diploma en volgen zij verplicht jaarlijks diverse cursussen. Hierdoor heb je altijd te maken met een makelaar die goed op de hoogte is van de laatste kennis en ontwikkelingen. Daarnaast heeft een NVM-makelaar toegang tot een enorme database zodat hij/zij precies weet wat er op de woningmarkt gebeurt. VanHuyse is uiteraard ook een NVM makelaar.

 

In gesprek met VanHuyse aankoopmakelaar Els Broese van Groenou

Wanneer ben je een goede aankoopmakelaar?
Els Broese van GroenouHet is erg belangrijk om goed mee te denken. Een jong stel was op zoek naar een appartement, met een aankoopprijs van minder dan €400.000,- k.k. zodat deze werd vrijgesteld van de overdrachtsbelasting voor starters. Nu was de koopprijs van dit appartement met garage; €420.000,- k.k.. Toen heb ik aangegeven dat het verstandig was om het appartement te kopen voor €399.000,- k.k. zodat de vrijstelling van overdrachtsbelasting van toepassing was en de garage apart te kopen voor €21.000,- zodat ze alleen over dit laatste bedrag overdrachtsbelasting moest worden betaald. Door zo creatief mee te denken toont de makelaar zijn meerwaarde aan.

Welke aankoop is jou het beste bijgebleven?
Voor mensen uit Noorwegen was ik op zoek naar een woning in Nederland. Ik zat bij de kapper en die weten alles! Of ze toevallig klanten had die graag wilden verhuizen? En inderdaad een prachtige boerderij. Meteen dacht ik aan mijn Noorse relaties. Dit zou heel goed hun droomhuis kunnen zijn. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk met mijn klanten dit huis bekijken. Dit kon alleen op eerste kerstdag. Dus deze dag even geen kerstontbijt maar wel een hele leuke bezichtiging. De tweede bezichtiging ging via video omdat in Corona tijd zij niet weg konden uit Noorwegen. En wat bleek… dit was precies de woning die mijn klanten zochten! Dit resulteerde in een erg leuke aankoop. Een goede aankoopmakelaar toont zijn of haar meerwaarde door ook buiten de gebaande paden interessante huizen te vinden.

Heb je tips voor mensen die op zoek zijn naar een goede makelaar?
Zoek een makelaar die goed bekend is met de regio. Die precies kan vertellen waar alle voorzieningen zijn en waarvan je weet dat hij/zij met je meedenkt. Een goede persoonlijke klik met je makelaar maakt dat een aankoop prettig verloopt.

 

Ook een aankoopmakelaar nodig?

Ben je op zoek naar een leuke woning en zoek je een aankoopmakelaar? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze agents, we helpen je graag.

 

Lees ook: wat doet een verkoopmakelaar.