Verhuizen naar het platteland: voordelen, uitdagingen en ervaringen

Verhuizen naar het platteland
Home > Blog > Verhuizen naar het platteland: voordelen, uitdagingen en ervaringen

De laatste jaren verhuizen veel mensen vanuit de Randstad naar het platteland, gedeeltelijk vanwege de lagere huizenprijzen, maar zeker ook voor de rust en meer ruimte. Maar wat moet je in overweging nemen als je deze stap wilt maken?

Verhuistrend van de Randstad naar het platteland

Steeds meer mensen verlaten de Randstad, volgens het CBS. In 2021 vertrokken er ruim 75.000 mensen om ergens anders in Nederland te gaan wonen. Deze trek van de Randstad naar landelijke gebieden is al sinds 2013 aan het toenemen, dus ruim voor de coronacrisis. Voornamelijk mensen in de leeftijdscategorieën dertig tot zestig jaar verhuizen voor meer rust, ruimte en meer waar voor hun geld.

Waar verhuizen de meeste mensen heen?

De populairste verhuisbestemmingen zijn Drenthe, het zuiden van Friesland, de Achterhoek en Oost-Groningen. Hier kunnen mensen genieten van een rustige omgeving, omringd door natuur en frisse lucht. De woningen zijn – in vergelijking met de Randstad – beter betaalbaar.

 

Wennen aan het dorpsleven

Als je de keuze maakt om de drukte te verruilen voor een rustig dorp, dan moet je er rekening mee houden dat dit enige gewenning vraagt. Zo zijn de winkels op zondag gesloten, het levensritme ligt lager, de supermarkt is niet meer op loopafstand en je kunt niet tot ’s avonds laat een biertje drinken in het café om de hoek. Het aanbod aan restaurants is beperkt en waarschijnlijk kun je ook geen eten online bestellen. Iedereen in het dorp kent elkaar. Er is een sterke sociale controle. Dat kan een veilig gevoel geven, maar kan ook als benauwend ervaren worden. De grote vraag is, word je geaccepteerd als buitenstaander? Ben je in de tuin aan het werk, dan komt de buurman gezellig een praatje maken. Mensen in een klein dorp nodigen zichzelf vaak uit voor een kop koffie bij jou thuis. Anoniem door het leven gaan is niet meer van toepassing. Dat is even wennen.

Het grote voordeel is dat het rustiger is en kinderen veilig op straat kunnen spelen. Daarnaast hoef je de fiets voor je deur niet op slot te zetten. Inbraken en diefstallen komen nauwelijks voor.

Een dorp heeft niet zoveel voorzieningen. Je moet vaker de auto pakken om naar de dichtstbijzijnde stad te gaan voor sportfaciliteiten of andere voorzieningen. Files zijn er niet, dus je bent snel op je bestemming. Je reistijd naar grote steden is wel langer door de grotere afstanden.

Dorp

Keuze van het dorp

Je hebt besloten dat je graag naar een dorp wilt verhuizen. Het is nu belangrijk dat je bepaalt welk dorp het gaat worden. Enkele tips om je te helpen bij het maken van je keuze:

  1. Denk na over wat voor jou belangrijk is in een dorp. Maak een lijst van de aspecten die je zoekt, zoals nabijheid van scholen, sportverenigingen, groene ruimtes, voorzieningen, enzovoort. Dit zal je helpen om je zoektocht te verfijnen.
  2. Overweeg of je dichtbij een grote stad wilt wonen of juist niet. Elk heeft zijn eigen voordelen. Als je de voorkeur geeft aan het hebben van gemakkelijke toegang tot stedelijke voorzieningen zoals winkels, restaurants en entertainment, dan kan een dorp in de buurt van een grote stad een goede keuze zijn. Als je echter rust, stilte en een meer landelijke omgeving zoekt, dan zou een afgelegen dorp meer geschikt kunnen zijn.
  3. Denk aan de voorzieningen die je belangrijk vindt. Als je kinderen hebt, kijk dan naar de beschikbaarheid en kwaliteit van scholen in de buurt. Onderzoek of er sportverenigingen, speeltuinen of recreatieve activiteiten zijn die geschikt zijn voor jou en je gezin. Overweeg ook de aanwezigheid van supermarkten, medische voorzieningen, openbaar vervoer en andere faciliteiten die je nodig hebt.
  4. Als je waarde hecht aan een hechte gemeenschap, zoek dan naar dorpjes waar lokale evenementen en activiteiten plaatsvinden. Dit kan de mogelijkheid bieden om nieuwe mensen te ontmoeten en betrokken te raken bij de gemeenschap.
  5. Onderzoek de kosten van levensonderhoud, zoals huur- of woningprijzen, belastingen en andere uitgaven in verschillende dorpen. Sommige dorpen kunnen duurder zijn dan andere, dus zorg ervoor dat je binnen je budget blijft.
  6. Als je eenmaal een lijst hebt van potentiële dorpen die aan je criteria voldoen, breng dan een bezoek aan deze dorpen. Loop rond, praat met de lokale bevolking en voel de sfeer. Kijk op verschillende tijdstippen wat er allemaal gebeurt. Dit kan je een beter idee geven of het dorp past bij jouw wensen en levensstijl.
  7. Controleer de veiligheidsrecords en misdaadcijfers van de dorpen die je overweegt. Veiligheid is een belangrijke factor, vooral als je kinderen hebt.
  8. Probeer te onderzoeken of het dorp waar je naar kijkt, een positieve ontwikkeling en groeipotentieel heeft. Dit kan van invloed zijn op de waarde van je woning en de algemene levenskwaliteit in de toekomst.

Integreren in een dorp

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te integreren in het dorp en jezelf welkom te voelen in de lokale gemeenschap. Een aantal tips:

  1. Neem de tijd om de mensen en de cultuur van het dorp te leren kennen. Maak een praatje met je buren, bezoek lokale evenementen en leer de tradities en gebruiken van de gemeenschap kennen.
  2. Neem deel aan lokale activiteiten, zoals feesten, festivals, sportevenementen of culturele bijeenkomsten. Dit kan je helpen om nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf te laten zien als een betrokken lid van de gemeenschap.
  3. Sluit je aan bij verenigingen of clubs die aansluiten bij je interesses. Of het nu gaat om een sportvereniging, een hobbygroep, een vrijwilligersorganisatie of een culturele vereniging, dit kan een geweldige manier zijn om gelijkgestemde mensen te ontmoeten en je passies te delen.
  4. Bezoek lokale winkels, cafés, restaurants en andere bedrijven. Maak een praatje met de eigenaars en medewerkers. Door lokaal te winkelen en je betrokkenheid te tonen, kun je niet alleen de lokale economie ondersteunen, maar ook relaties opbouwen met mensen in de buurt.
  5. Kijk naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in het dorp. Het helpen van anderen en bijdragen aan de gemeenschap is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, vaardigheden op te bouwen en een positieve impact te hebben.
  6. Groet je buren, maak een praatje met mensen die je tegenkomt en toon interesse in hun leven en ervaringen. Een vriendelijke houding kan deuren openen en je integratie vergemakkelijken.
  7. Als het dorp een andere taal of lokale tradities heeft, neem dan de moeite om deze te leren. Het spreken van de taal en begrijpen van de cultuur kan de communicatie vergemakkelijken en het gevoel van verbondenheid vergroten.
  8. Informeer naar gemeenschapsvergaderingen en neem deel wanneer mogelijk. Dit is een gelegenheid om op de hoogte te blijven van lokale zaken, je stem te laten horen en betrokken te zijn bij de besluitvorming die het dorp beïnvloedt.
  9. Toon respect voor de lokale tradities, gebruiken en normen. Pas je aan aan de manier van leven in het dorp en toon waardering voor de lokale cultuur.

Het integratieproces kan tijd en geduld vergen, maar met een positieve houding en betrokkenheid zal je al snel je plek vinden in de dorpsgemeenschap.

Interview: van Haarlem naar Friesland

Friesland
Na jarenlang in Haarlem te hebben gewoond is Carola, samen met haar vriend, in oktober 2022 verhuisd naar Friesland. Naar Beetsterzwaag om precies te zijn. Een dorp in Zuidoost Friesland met ca. 3.650 inwoners.

Waarom is ze vertrokken en hoe vindt ze het daar?
“Ik wilde graag meer groen en rust om me heen. Geen files meer, geen drukte. Mijn vriend en ik vonden in Friesland een prachtige woning met een enorme tuin van 500 m2. Deze tuin is nog klein voor Friese begrippen lacht ze. Ik vind het wonen hier heerlijk!”. Wat haar meteen opviel is dat hier alles op goed vertrouwen gaat. “We kochten een badkamer. Ze gaven me een hand en dat was het” vertelt ze. “Geen schriftelijke bevestigingen. Alles gaat op goed vertrouwen. Tegels voor in ons nieuwe huis, er wordt een hand gegeven en ze worden geleverd. Niets geen orderbevestiging. Dat ben ik in Haarlem niet gewend”.

Word je wel geaccepteerd als westerling?
“Jazeker, iedereen begint met het begroeten in het Fries. Als je “hoi” of “goedemorgen” terug zegt, horen ze meteen dat je hier niet vandaan komt en praten ze verder in het Nederlands. De mensen zijn hier heel toegankelijk dus ik voelde me meteen op mijn plek“.

Carola wilde graag gaan sporten bij de plaatselijke sportschool. Helaas werd daar alleen yoga gegeven. “Ze hebben hier niet echt een sportschool. Dan moet je toch in een grotere stad zijn. Bij mij in de buurt is dat Drachten, dat is ca. 10 minuten met de auto”. Grote steden, zoals Leeuwarden, Sneek en Heerenveen zijn in ca. 30 minuten met de auto te bereiken. Amsterdam is 1,5 uur rijden. Dus als je toch een keer zin hebt om naar een grote stad te gaan dan is dat ook prima te doen geeft ze aan. Met de nieuwe treinverbinding de ”Lelylijn” in het vooruitzicht, komt het Noorden nog dichter bij het Westen.

Overweeg je naar het buitengebied te verhuizen? Carola geeft een aantal tips:

  1. Neem een lokale makelaar in de arm.
  2. Ga eerst “proefwonen”. Neem een B&B voor een weekend, ga boodschappen doen bij de lokale supermarkt, ga langs de bakker.
  3. Bereid je voor, leer de gebruiken en sta open. De meeste mensen in ‘het buitengebied’ zijn trots op hun omgeving en praten daar graag over.

En Carola, die geniet volop van de kraakheldere schone lucht en de rust en ruimte om haar heen en is van plan hier nooit meer weg te gaan!

 

Hulp nodig?

Overweeg je ook om de Randstad te verlaten en heb je meer informatie nodig? Raadpleeg dan een van onze makelaars (agents) in het gebied dat jouw interesse heeft.

Bron: