Stijgende huurprijzen en dalend aanbod in Nederlandse vrije huursector

Stijgende huurprijzen
Home > Blog > Stijgende huurprijzen en dalend aanbod in Nederlandse vrije huursector

Woningplatform Pararius onderzoekt periodiek de ontwikkelingen van huurwoningen in de vrije sector. De resultaten worden gepubliceerd in de Huurmonitor. Uit de laatste versie van de Huurmonitor blijkt dat de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector in het vierde kwartaal van 2023 met 8,5 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Volgens het onderzoek zijn de huurprijzen in de Nederlandse vrije sector in het vierde kwartaal van 2023 gestegen. De gemiddelde prijs per vierkante meter komt uit op €18,01. Deze stijging van 8,5% vergeleken met het voorgaande jaar valt samen met een daling van 15,6% in het aanbod van vrije sector huurwoningen.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “Wat we hier zien is dat in een markt van vraag en aanbod de huurprijs wordt opgedreven als het huuraanbod daalt.

Verschuiving van huurwoningen naar de koopmarkt

De verschuiving van de huurmarkt naar de koopmarkt wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de stijgende rente, strengere regelgeving en een toename van de fiscale lasten. Deze factoren maken het voor particuliere beleggers minder rendabel om huurwoningen te behouden, waardoor ze vaker kiezen voor verkoop in plaats van verhuur. Dit leidt tot een verkleining van het huuraanbod in de vrije sector en heeft een directe impact op de beschikbaarheid en de prijzen van huurwoningen.

Volgens de Huurmonitor is er is een toename van huurwoningen die naar de koopmarkt verschuiven, waarbij 8% van de koopwoningen voorheen huurwoningen waren. De Groot: “De toenemende verschuiving van huur- naar koopwoningen, die al geruime tijd door de markt werd gevoeld, leidt tot een verdere verkleining van het toch al schaarse huuraanbod in de vrije sector”.

Op dit moment bestaat volgens Pararius de woningvoorraad voor 8 procent uit vrije sector huurwoningen, 32 procent uit sociale huurwoningen en 60 procent uit koopwoningen. “Het belang van een gezond aanbod in de vrije sector huurmarkt kan niet genoeg benadrukt worden”, aldus De Groot. ‘’Acht procent is veel te weinig om te fungeren als ventiel voor de mensen die niet sociaal mogen huren en niet willen of kunnen kopen. De vraag is vele malen groter dan het aanbod.

Woningtypes

Pararius onderzocht ook de huurprijsontwikkeling in Nederland per woningtype. Gedurende het vierde kwartaal van 2023 zien ze een prijsstijging in de huurmarkt voor zowel appartementen als eengezinswoningen. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter voor appartementen steeg met 7,4%, terwijl die voor eengezinswoningen met 7,3% steeg vergeleken met het voorgaande jaar. Concreet betekent dit dat huurders gemiddeld €19,09 per vierkante meter per maand voor een appartement betaalden en €14,29 voor een eengezinswoning.

Persoonlijk advies huurmarkt

Of je nu een woning zoekt om te huren of een huurwoning hebt die je wilt verkopen, ons team staat klaar om je te helpen. Neem vrijblijvend contact op met een van onze makelaars voor meer informatie.

 

Bron: