Meer starters kopen een huis

Starters wonnigmarkt
Home > Blog > Meer starters kopen een huis

2023 lijkt een omslagjaar te worden voor starters op de woningmarkt. Volgens een recente analyse van NVM en datadochter brainbay, is het aantal starters dat een woning koopt dit jaar toegenomen. Ondanks de aanhoudende krapte op de woningmarkt, kopen starters vaker hun eerste huis. Echter, de situatie blijft uitdagend voor starters die niet over veel eigen geld beschikken.

Meer kansen

Er is sprake van een duidelijke toename in het aantal starters dat een huis koopt. In zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2023 was maar liefst 45% van de kopers een starter, tegenover ongeveer 40% voorheen. Dit is deels te danken aan hun verbeterde financiële positie, veroorzaakt door ruimere leennormen, hogere inkomens en gedaalde woningprijzen. Het gemiddelde aankoopbedrag voor een starter daalde van €369.000 in 2022 naar €329.000 in 2023.

Liever een woning dan een appartement

Starters kiezen vaker voor een grondgebonden woning dan voor een klein appartement. De gemiddelde oppervlakte van door starters gekochte appartementen bedraagt 73 m², terwijl woonhuizen gemiddeld 114 m² zijn. Daarnaast neemt de gemiddelde leeftijd van starters af: voor alleenstaande starters is deze gedaald van 36 jaar in 2019 naar 34 jaar in 2023.

Uitdagingen

Ondanks deze positieve ontwikkelingen zijn er nog steeds aanzienlijke uitdagingen. Vooral voor starters zonder veel eigen geld blijft het moeilijk om een woning te vinden. Alleenstaande starters met een brutosalaris van €38.000 per jaar (1x modaal) kunnen met hun leencapaciteit van circa €159.000 slechts 3% van de momenteel beschikbare woningen financieren.

Ben je starter en wil je weten wat jouw kansen zijn op de woningmarkt? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze makelaars (agents) voor een persoonlijk advies.

Bron: