Kwart huiseigenaren kan de hypotheeklasten verlagen met een nieuwe taxatie

Hypotheeklasten verlagen met een nieuwe taxatie
Home > Blog > Kwart huiseigenaren kan de hypotheeklasten verlagen met een nieuwe taxatie

Hypotheekadviseur Frits onderzocht onder 1200 consumenten of een nieuwe woning waardebepaling, effect kan hebben op de hypotheeklasten. Uit dit onderzoek blijkt dat 28% van de huizenbezitters kan besparen op de hypotheeklasten.

Als je een hypotheek afsluit, bepaalt de geldverstrekker de hypotheekrente. Bij een hypotheek zonder NHG bestaat dit uit een basisrente en een renteopslag. De hoogte van de renteopslag is gebaseerd op het risico dat de geldverstrekker loopt bij een gedwongen verkoop van de woning. Het risico wordt in een zogenaamde risicoklasse vastgelegd. Als je hebt afgelost op de schuld, wordt het risico na verloop van tijd kleiner. Veel geldverstrekkers verlagen dan automatisch je risicoklasse en dus ook de renteopslag. Hierdoor ga je minder betalen.

Lagere risicoklasse bij waardestijging woning

Ook kan de waarde van een woning dalen, of stijgen. In dat laatste geval wordt het risico voor de geldverstrekkers ook kleiner. De meeste geldverstrekkers passen de risicoklasse niet automatisch aan bij een waardestijgingen van de woning. En dat terwijl de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen.  Is jouw woning in waarde gestegen en wil je in aanmerking komen voor een aanpassing van de risicoklasse en renteopslag? Dan dien je zelf een waardebepaling uit te laten voeren in de vorm van een officieel taxatierapport. Met dit rapport kan je een verzoek doen bij je geldverstrekker om de risicoklasse en renteopslag aan te laten passen.

Hypotheekadviseur Frits: “Uit ons onderzoek onder 1.200 klanten die in 2022 een hypotheekberekening maakten voor een bestaande hypotheek, blijkt dat 28% van huizenbezitters met een nieuwe waardebepaling in een lagere risicoklasse zou komen. Van hen gaan de meesten (89%) met de huidige marktwaarde zelfs meer dan één risicoklasse omlaag. Afhankelijk van het renteverschil en de hypotheekschuld levert dit een besparing op van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per maand.

Wil je ook besparen op je hypotheeklasten?

De verwachting is dat de huizenprijzen de komende tijd gaan dalen. Heb je een vermoeden dat je huis de afgelopen jaren in waarde is gestegen? Dan is het slim om nu een taxatie uit te laten voeren om zo je risicoklasse en renteopslag nog te kunnen verlagen.

Wil je ook weten of het voor jou zinvol is om je risicoklasse en renteopslag aan te laten passen? Raadpleeg dan je hypotheekadviseur en schakel een van onze taxatie agents in voor een gevalideerd taxatierapport.

Bron: InFinance.nl