Jaaroverzicht funda: Waar zochten huizenzoekers naar in 2023?

Zoektrends funda 2023
Home > Blog > Jaaroverzicht funda: Waar zochten huizenzoekers naar in 2023?

Huizensite funda heeft in 2023 ruim 213.380 woningen gepubliceerd en miljoenen Nederlanders gebruikten de site om te zoeken. Het gebruik van funda.nl leverde veel inzichten op die de populaire site heeft onderzocht en gepubliceerd.

Toename in aanbod en verkoopduur

Het onderzoek van funda laat zien dat er vorig jaar 213.389 nieuwe huizen werden aangeboden en 160.464 als verkocht werden geregistreerd. De gemiddelde tijd die huizen op de markt stonden, steeg van 46 in 2022 naar 66 dagen in 2023.

Regionale verschuivingen

Hoewel Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant de meeste woningen te koop hadden staan, toont het onderzoek aan dat Groningen, Utrecht en Drenthe in populariteit stegen.

Steden versus landelijke gebieden

In stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam bleef de vraag sterk. Interessant genoeg toont het onderzoek aan dat kleinere steden en gemeenten, vooral rondom Utrecht, ook veel aandacht kregen van potentiële kopers.

Populaire woningtypes

Het onderzoek benadrukt ook een groeiende interesse in energiezuinige woningen en kluswoningen. Op huizen met een goed energielabel (A, B en C) werd veel gefilterd, maar ook op woningen die gebouwd zijn tussen 2011 en 2020. Tegelijkertijd blijkt er ook veel interesse te zijn voor oude woningen (vóór 1906) en woningen met energielabel G. Waarschijnlijk zoeken deze mensen een kluswoning die voor een aantrekkelijke prijs te koop is.

Ook werden vaak filters gebruikt voor huizen met een buitenruimte. Het filter ‘tuin’ werd maar liefst 31 miljoen keer gebruikt. Qua ligging filterden de meeste zoekers op (vaar)water, in het centrum of op een woning met vrij uitzicht.

De impact van vergrijzing

De vergrijzende bevolking van Nederland heeft ook zijn weerslag op de zoekopdrachten. Een aanzienlijk deel van de zoekers filterde namelijk op gelijkvloers wonen, wat een trend is die past bij de levensstijl van ouderen.

Bron: funda