Inzicht in je verbruik van gas en elektriciteit met een energieverbruiksmanager

Inzicht met een energieverbruiksmanager
Home > Blog > Inzicht in je verbruik van gas en elektriciteit met een energieverbruiksmanager

Omdat de prijzen voor gas en elektriciteit extreem oplopen, zijn veel mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Wil je effectief besparen, dan is inzicht in je energieverbruik onmisbaar. Als je inzicht hebt, kan je namelijk direct zien welke maatregelen effect hebben. Een energieverbruiksmanager biedt hiervoor uitkomst!

Energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager leest de gegevens van je energiemeter uit en toont overzichtelijk je verbruik van gas en elektriciteit.

Realtime inzicht (P1)

Een eerste mogelijkheid om inzicht te krijgen is via het P1-systeem van je meter. Slimme meters hebben hiervoor een speciale aansluiting (P1) waar je een apparaat op aan kan sluiten. Dit apparaat leest je meter uit, waarna je middels een app of een website je verbruik kunt zien. Heb je zonnepanelen, dan is vaak ook te zien hoeveel die terug leveren. Afhankelijk van het apparaat kan je allerlei grafieken oproepen, vergelijkingen make en meldingen instellen.

Als je een slimme meter hebt, is dit een mooie optie om meer inzicht te krijgen. In veel gevallen betaal je slechts eenmalig de aanschafkosten. Soms worden abonnementskosten gerekend voor premium opties.

Een willekeurig voorbeeld van een P1-oplossing, is de Wi-Fi P1 meter van homewizard. Deze schaf je aan voor €29,95, waarna je met de bijbehorende app je stroom- en gasverbruik terugziet.

Controleer voor aanschaf goed of jouw meter geschikt is!

WiFi P1-energieverbruiksmanager
Wi-Fi P1 Meter van HomeWizard

Gegevens over het stroomverbruik in app van HomeWizard
Gegevens over het stroomverbruik in app van HomeWizard

Inzicht met vertraging (P4)

Het is ook mogelijk om je slimme meter periodiek uit te laten lezen door een app of website. Bijvoorbeeld één keer per dag. Vervolgens kan je het verbruik in grafieken terugzien.

Vrijwel elke energieleverancier bied je de mogelijkheid om je verbruik te bekijken. Zo kan je bij Vattenfall inloggen en je verbruik voor zowel stroom en gas terugzien. Dat kan per jaar, maand, dag en zelf per uur. Hierdoor kan je makkelijk pieken herkennen en herleiden wanneer je veel verbruikt. Daarnaast zijn er ook diverse onafhankelijke bedrijven die je kunt gebruiken om jouw slimme meter uit te laten lezen. Bijvoorbeeld slimmemeterportal.nl en umeter.nl.

Inzicht in het verbruik bij Vattenfall
Inzicht in het verbruik bij Vattenfall

Een uitgebreid overzicht van energiemanagers vind je op milieucentraal.nl.

Je verbruik inzien zonder energiemanager

Wil je niet aan de slag met een energiemanager? Voor inzicht in het verbruik van elektrische apparaten kan je ook een wattmeter gebruiken. Deze plaats je in het stopcontact, waarna je het apparaat aansluit. De meter toont vervolgens het stroomverbruik van dat specifieke apparaat.