Hoe hoger het appartement, hoe hoger de prijs

Hoe hoger het appartement, hoe hoger de prijs
Home > Blog > Hoe hoger het appartement, hoe hoger de prijs

Het Kadaster onderzocht of kopers bereid zijn om meer te betalen voor hoger gelegen appartementen. Dat blijkt het geval te zijn.

Met behulp van kunstmatige intelligentie onderzocht het Kadaster de verkoopgegevens van appartementen in de periode 2018 – 2022.

Conclusies:

  1. Appartementen gelegen op de hogere etages zijn duurder dan die op de lagere etages, zelfs als de kwaliteit van de woningen vergelijkbaar is. Dit geldt specifiek voor appartementen die zich vanaf de vierde verdieping bevinden en ten minste drie kwart van de totale hoogte van het gebouw beslaan, inclusief alle appartementen vanaf de twintigste verdieping.
  2. In de vier grootste steden van Nederland is dit prijsverschil het sterkste.
  3. Appartementen in recent gebouwde hoogbouw zijn gemiddeld 10% duurder dan soortgelijke appartementen in oudere hoogbouwcomplexen.

Volgens het onderzoek zijn kopers dus bereid om meer te betalen voor hoger gelegen appartementen: “Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat voor eenzelfde type appartement, ongeacht de oppervlakte, energielabel, bouwperiode, koopjaar en locatie, appartementen die hoog liggen een hogere prijs hebben dan appartementen die laag liggen.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn volgens het onderzoek: “Het is bekend dat de prijs van een appartement door tal van factoren wordt beïnvloed, verdergaand dan alleen de oppervlakte, het energielabel, het bouwjaar, de locatie, de bouwperiode en de hoogte. Zo speelt bijvoorbeeld het goed functioneren van de lift een essentiële rol bij hoogbouw.

Waarom meer betalen voor hoger gelegen appartementen?

Het Kadaster geeft twee mogelijke redenen waarom hoger gelegen appartementen doorgaans duurder zijn: “Eén van de meest terugkomende verklaringen heeft betrekking op de voorkeur van huishoudens voor privacy dat samengaat met het uitzicht dat appartementen op hogere verdiepingen vaak bieden. Daarnaast zorgt deze afstand tot de straat dat bewoners minder geluidsoverlast kunnen ervaren en zich veiliger kunnen voelen.

Bronnen