Groen energielabel geeft een meerwaarde aan je woning

Groen energielabel meerwaarde woning
Home > Blog > Groen energielabel geeft een meerwaarde aan je woning

Verduurzaming van woningen staat hoog op de agenda in Nederland. Wat zijn de daadwerkelijke gevolgen voor huiseigenaren en kopers? Een recent onderzoek van ING geeft hier antwoord op.

Groen energielabel belangrijk voor de waarde van een woning

Uit het onderzoek blijkt dat een groen energielabel de waarde van een woning aanzienlijk kan verhogen. In sommige gevallen met meer dan 10%. Bij het zoeken naar een nieuwe woning geven de meeste mensen de voorkeur aan woningen met minimaal een C-label. Ongeveer 30% van de mensen kijkt zelfs niet naar woningen met een label lager dan A. Slechts een kleine groep mensen vindt een G-label aantrekkelijk, omdat je hiervoor minder betaalt voor het huis en je zelf waarde kan toevoegen.

Ongeveer 30% van de mensen kijkt zelfs niet naar woningen met een label lager dan A.

Verduurzamen is een slimme investering

Veel huiseigenaren zijn al actief bezig met het verbeteren van hun energielabel. De motivatie? Een combinatie van potentiële waardestijging en besparing op energiekosten. Hierbij geven de respondenten wel aan dat de terugverdientijd van deze investeringen kort moet zijn, bij voorkeur tussen de drie en zes jaar.

Bewustzijn en kennis zijn de sleutels tot verduurzaming

Het bewustzijn over het belang van energielabels is hoog, volgens Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING. Dit bewustzijn wordt volgens hem steeds crucialer naarmate de Nederlandse huizenmarkt zich verder verduurzaamt. Volgens het onderzoek weet ongeveer 54% van de respondenten al welke stappen ze moeten nemen om hun energielabel te verbeteren.

Wat is de echte reden: kostenbesparing of verbeteren van het milieu?

Het onderzoek toont ook aan dat kostenbesparing de belangrijkste reden is om te verduurzamen. Maar liefst 79% van de respondenten geeft de voorkeur aan kostenbesparing boven het positieve effect op het milieu.

Wil je weten wat de effecten van het energielabel op jouw woning zijn? Neem dan contact op met een van onze makelaars voor een persoonlijk advies.

Bron: ING