Grens Nationale Hypotheekgarantie in 2024 omhoog naar 435.000 euro

NHG 2024
Home > Blog > Grens Nationale Hypotheekgarantie in 2024 omhoog naar 435.000 euro

In 2024 gaat de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog naar 435.000 euro. Dat is een stijging van 30.000 euro.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De NHG is in het leven geroepen om het kopen van een woning te bevorderen en om het risico voor zowel de koper als de geldverstrekker te beperken.

Voordelen NHG

Enkele voordelen van een hypotheek met NHG zijn:

  • Lagere hypotheekrente.
  • Bij gedwongen verkoop van de woning voor een lagere waarde dan de hypotheek, wordt de restschuld in veel gevallen kwijtgescholden.
  • Als je maatregelen voor verduurzaming neemt, dan kan je die meenemen in de financiering tot maximaal 106% van de woningwaarde, wat in 2024 neerkomt op een bedrag van 461.100 euro.
  • Flexibiliteit bij aanpassingen aan je persoonlijke omstandigheden.

Lagere rente

Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, krijg je vaak een lagere rente omdat het risico voor de geldverstrekker lager is. Mocht je in financiële problemen komen en je huis moeten verkopen met een restschuld, dan kan de NHG onder bepaalde voorwaarden deze restschuld kwijtschelden.

Kosten NHG

Je betaalt voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6% over de totale hypotheek. Deze borgtochtprovisie is aftrekbaar van de belasting. Ook betaal je met NHG vaak een lagere rente. Zo verdien je de kosten meestal snel terug.

Meer info

Ãlle voorwaarden vind je op de website van de NHG.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van NHG voor jouw situatie, of over hypotheken in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze hypotheekadviseurs.