Gemeenten krijgen controle over verkoop van koopwoningen tot 355.000 Euro

Gemeenten krijgen controle over verkoop van koopwoningen tot 355.000 Euro
Home > Blog > Gemeenten krijgen controle over verkoop van koopwoningen tot 355.000 Euro

Update 22-06-2023 / 16:00: Het is nog maar de vraag of het wetsvoorstel er dinsdag doorheen komt. Oppositiepartij PVV trekt namelijk plotseling de steun in, waardoor er waarschijnlijk geen meerderheid meer voor de plannen is.

Koopwoningen tot 355.000 euro mogen straks niet meer aan iedereen worden verkocht. Gemeenten kunnen afdwingen dat deze naar een koper gaat met een midden- of laag inkomen. Een meerderheid  van de Kamer schaart zich achter de voorgestelde wijzigingen van de Huisvestingswet 2014 door minister Hugo de Jonge. Aankomende dinsdag wordt er over het voorstel gestemd.

Omstreden wetswijziging

Sommigen, waaronder leden van de regeringspartijen VVD en D66, vinden het een inbreuk op het eigendomsrecht van woningbezitters. Ze vrezen dat huizen alleen verkocht mogen worden aan kopers die minder geld bieden en dat verkopers door allerlei gemeentelijke procedures moeten gaan. Hugo de Jonge in het debat over de wijzigingen: “Je mag zelf de vraagprijs bepalen en de uitkomst van het biedproces is leidend. Dus stel dat de grens op € 355.000 ligt. En stel dat je een bod van 360.000 krijgt voor je woning, dan wordt gewoon € 360.00 betaald. Er is dus geen belemmering voor het kunnen vragen van € 360.00 en voor het kunnen krijgen van €360.000. De koopprijs bepaalt uiteindelijk of die woning binnen de regulering valt.

Mogelijk opdrijvend effect

Er zijn ook zorgen dat de nieuwe wet de huizenprijzen kan opdrijven. De Raad van State waarschuwde dat verkopers die hun huis verkopen voor een bedrag boven de 355.000 euro geen rekening hoeven te houden met de wet, wat kan leiden tot hogere prijzen.

Voorstanders van de wet wijzen erop dat veel goedkopere huizen nu onbereikbaar zijn voor mensen met een gemiddeld salaris. Ze menen dat de wetswijziging het voor deze groep gemakkelijker zal maken om een huis te kopen, omdat overbieden door mensen met meer financiële middelen lastiger wordt.

Tegengaan van opkopen door projectontwikkelaars

Deze wetswijziging is op verzoek van gemeenten tot stand gekomen, mede om de praktijk van projectontwikkelaars die goedkope appartementen opkopen en deze omzetten in dure huurwoningen tegen te gaan. Door de nieuwe wet kunnen deze projectontwikkelaars geweerd worden.

Gemeenten mogen meer eisen stellen

Naast het reguleren van de verkoop van bestaande woningen, mogen gemeenten straks ook meer eisen stellen aan nieuwbouwwoningen en huurhuizen. Ze mogen bijvoorbeeld voorrang geven aan mensen met bepaalde beroepen waar een tekort aan is, zoals leraren en agenten.

Advies nodig?

Wil je meer weten over de voorgestelde nieuwe huisvestingsregels van minister Hugo de Jonge en wat dit betekent voor jouw verkoopplannen? Schakel dan een van onze makelaars in voor een vrijblijvend advies.

Bron