DNB: afkoeling woningmarkt zet door, huizenprijzen dalen, transacties nemen af

Afkoeling woningmarkt
Home > Blog > DNB: afkoeling woningmarkt zet door, huizenprijzen dalen, transacties nemen af

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft nieuwe gegevens gepubliceerd die een daling van de huizenprijzen in de komende jaren voorspellen.

De woningmarkt koelt verder af. De huizenprijzen zijn al aanzienlijk lager dan het hoogtepunt in juli 2022 – in april 2023 bedroeg de daling al meer dan 6%. Daarnaast zijn er minder woningtransacties; in 2022 was er een daling van 15% ten opzichte van 2021, vooral bij nieuwbouwtransacties.

Verwachte verdere daling van de huizenprijzen

De DNB voorspelt dat de huizenprijzen blijven dalen in de komende jaren. In 2023 wordt een daling van 5,1% verwacht en in 2024 een verdere daling van 3,8% (beide vergeleken met het voorgaande jaar). Deze daling wordt toegeschreven aan de stijgende hypotheekrente, waardoor mensen minder kunnen lenen.

Na 2024 wordt een herstel van de inkomens van huishoudens verwacht, wat zal leiden tot hogere woningprijzen. De DNB prognose suggereert een licht prijsherstel van gemiddeld 0,2% in 2025.

Volgens de DNB is er veel onzekerheid rondom de voorspellingen van de woningmarktcijfers. Daarnaast is het vertrouwen in de woningmarkt volgens hen moeilijk in te schatten.

Nu kopen of verkopen?

Vraag je je af of dit het beste moment is om te kopen of te verkopen? Neem contact op met een van onze agents voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

Bron: