De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan

Salderingsregeling zonnepanelen
Home > Blog > De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland blijft de komende jaren ongewijzigd, dankzij de steun van de senaatsfractie van GroenLinks-PvdA tegen het plan van het demissionaire kabinet om de regeling af te bouwen.

De salderingsregeling, die sinds 2004 van kracht is, maakt het voor huiseigenaren met zonnepanelen mogelijk om de door hen opgewekte energie volledig weg te strepen tegen hun verbruik, zonder daarover belasting te betalen. Het kabinet wilde via een wetsvoorstel de regeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan.

Wat is de Salderingsregeling precies?

De salderingsregeling is een financiële regeling voor eigenaren van zonnepanelen in Nederland. Het stelt deze eigenaren in staat om de stroom die ze opwekken en terugleveren aan het net, weg te strepen tegen de stroom die ze van het net verbruiken. Concreet betekent dit dat op de jaarlijkse energierekening de opgewekte energie wordt afgetrokken van de verbruikte energie. Als je meer opwekt dan je verbruikt, ontvang je voor het overschot een vergoeding van je energieleverancier. Deze regeling maakt het investeren in zonnepanelen financieel aantrekkelijker en stimuleert duurzame energieopwekking.

Kosten energieleveranciers

Door de regeling worden klanten met zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk voor energiemaatschappijen. Hierdoor komen er steeds meer beperkingen in de energiecontracten. Ook bieden sommige leveranciers een heffing (terugleveringskosten) voor het terug leveren van energie. Vergelijk dus de contracten en voorwaarden goed als je zonnepanelen hebt (of gaat aanschaffen) en je van aanbieder over wilt stappen.

Interesse in zonnepanelen?

Heb je interesse in zonnepanelen? Neem dan contact met ons op en laat het ons weten. Wij brengen je graag in contact met onze gespecialiseerde partner voor het plaatsen van zonnepanelen.

Meer info