Boost je woningwaarde met een beter energielabel

Boost je woningwaarde met een beter energielabel
Home > Blog > Boost je woningwaarde met een beter energielabel

Goed nieuws voor jou als huiseigenaar als je plan bent om je woning te verduurzamen, of dit onlangs hebt gedaan! Het effect van een verbeterd energielabel op de waarde van je woning is namelijk groter dan ooit tevoren. Dit blijkt uit een analyse van brainbay.

Waardevermeerdering door beter energielabel

Uit de analyse van brainbay blijkt dat vanaf eind 2021 duurzaamheid een steeds grotere rol in de verkoopprijs van woningen is gaan spelen. De waardevermeerdering bij een labelsprong is in die periode langzaam toegenomen. In de afgelopen twee kwartalen zet de trend van waardevermeerdering versterkt door. De woningmarkt koelt af, waardoor kopers meer keuze én meer tijd hebben in het aankoopproces. Hierdoor wordt er nog kritischer gekeken naar het energielabel en de algehele duurzaamheid van een woning.

Volgens de analyse is de waardevermeerdering het grootst bij de sprong van label D naar label A+ (10,4%). Net iets groter dan bij de stap van label E naar label A. De verkoopprijs van een woning in Nederland bedroeg in het 1e kwartaal van 2023 gemiddeld 394.000 euro. Dat betekent een waardestijging van bijna 41.000 euro.

Als huiseigenaar bespaar je dus niet alleen op energiekosten, maar je woning wordt ook daadwerkelijk meer waard. Natuurlijk zijn er ook flinke kosten verbonden aan het verbeteren van de woning van label C naar A. Deze kosten zijn hierin nog niet meegenomen.

Grootste waardevermeerdering bij verduurzaming oude woning

 Ook blijkt dat de waarde van een hoger label nog meer toeneemt bij huizen met een relatief ouder bouwjaar. Bijvoorbeeld, de sprong van label C naar label A levert voor woningen met een bouwperiode vóór 1920 de grootste waardevermeerdering op (7,6%). Naarmate woningen een recentere bouwperiode hebben, neemt de waardevermeerdering af. Voor woningen die gebouwd zijn ná 1995, levert de labelsprong nog ruim 3% stijging van de woningwaarde op.

Verschillen in provincies

Er zijn grote verschillen tussen provincies met betrekking tot de meerwaarde van een verbeterd energielabel. In de provincie Groningen stijgt de woningwaarde het meest, met een labelsprong van C naar A, wat resulteert in een waardestijging van 8,7% in het 1e kwartaal van 2023. Ook in Friesland en Limburg is de waardestijging erg groot, terwijl de kleinste waardestijgingen te zien zijn in Utrecht, Flevoland en Noord- Holland. In Utrecht, Flevoland en Noord-Holland is de waardestijging bij een labelsprong van C naar A in het 1e kwartaal van 2023 respectievelijk 5,3%, 6,1% en 6,3%.

Ondanks de verschillen tussen provincies is het duidelijk dat investeren in de verduurzaming van je woning, en daarmee het verbeteren van het energielabel, op de lange termijn voordelig kan zijn. Niet alleen bespaar je op energiekosten, maar je kunt ook een hogere verkoopprijs verwachten wanneer je besluit je woning te verkopen.
 

Maak een plan
Let op dat de kosten voor het verbeteren van je energielabel afhankelijk zijn van de huidige staat van je woning en de maatregelen die je wilt treffen. Het is raadzaam om een energieadviseur te raadplegen om een gedetailleerd plan te maken dat aansluit bij jouw specifieke situatie en budget. Daarnaast kun je onderzoek doen naar mogelijke subsidies en financiële regelingen die beschikbaar zijn in jouw regio om de kosten van verduurzaming te verlagen.

 

Tips op Verbeterjehuis.nl

Brainbay is een samenwerking aangegaan met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO is onder meer betrokken bij het thema klimaat en energie en biedt ondersteuning aan verbeterjehuis.nl. Op deze website kan je veel informatie vinden over energiebesparing en het verduurzamen van je woning.

Bron: brainbay