Amsterdam blijft de aantrekkelijkste stad om te wonen

Stad
Home > Blog > Amsterdam blijft de aantrekkelijkste stad om te wonen

Uit het periodieke onderzoek “Atlas voor gemeenten” van onderzoeksbureau Atlas Research blijkt dat Amsterdam nog steeds de aantrekkelijkste stad in Nederland is om te wonen. Het onderzoek vergelijkt de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren, waaronder werkgelegenheid, universiteiten, woningprijzen en culturele voorzieningen.

De Atlas voor gemeenten 2023 legt de nadruk op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardig “groen en blauw”: bomen, parken, grachten en plassen, zowel in de wijken zelf als in de bredere omgeving. Mensen blijken bereid te betalen voor een woning in een buurt met veel groen of blauw, en ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen een acceptabele reistijd ligt.

Als alleen wordt gekeken naar groen en blauw in en rond de stad, dan komt Arnhem als meest aantrekkelijke stad naar voren.

Hoewel de aanwezigheid van groen en blauw belangrijk is, blijven factoren zoals werkgelegenheid, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en een universiteit doorslaggevend voor de gemiddelde Nederlander.

Top 10 woonaantrekkelijkheidsindex

De woonaantrekkelijkheidsindex laat zien hoe aantrekkelijk een gemeente gevonden wordt om in te wonen. In 2023 is dat volgens Atlas Research:

  1. Amsterdam
  2. Amstelveen
  3. Leiden
  4. Utrecht
  5. Leidschendam-Voorburg
  6. Hilversum
  7. Den Haag
  8. Rotterdam
  9. Haarlem
  10. Delft

Bron: Atlas Research