Aantal miljoenenwoningen in Nederland voor tiende jaar op rij gestegen

Miljoenenwoningen
Home > Blog > Aantal miljoenenwoningen in Nederland voor tiende jaar op rij gestegen

In 2023 zijn er weer meer miljoenenwoningen in Nederland bijgekomen. De stijging was ruim 1%, waardoor de grens van 200.000 miljoenenwoningen in zicht komt. Dit blijkt uit onderzoek van Calcasa.

Calcasa heeft de toename van het aantal woningen dat meer dan een miljoen euro waard is in de afgelopen tien jaar onderzocht. Gedurende deze periode is het aantal miljoenenwoningen met een factor veertien gestegen, van iets meer dan 14.000 in 2013 tot 197.000 aan het einde van 2023. Waar in 2013 de miljoenenwoningen bijna uitsluitend vrijstaande huizen waren, zijn tegenwoordig ook veel standaardwoningen meer dan een miljoen euro waard.

miljoenenwoningen

Bron: Calcasa

Waar vind je de meeste miljoenenwoningen?

Amsterdam blijft de onbetwiste leider met de meeste miljoenenwoningen. In deze stad zijn er ongeveer 200.000 woningen met een waarde van een miljoen euro of hoger. Daarna volgen Den Haag, Rotterdam, Gooise Meren en Utrecht. Tien jaar geleden bevonden de meeste miljoenenwoningen zich voornamelijk in de Randstad. Tegenwoordig vind je ze verspreid over heel Nederland. Gemeenten zoals Zwolle, Tilburg, Eindhoven, Leeuwarden en Lelystad laten een aanzienlijke toename van miljoenenwoningen zien.

Procentueel gezien is Bloemendaal nog altijd de koploper; bijna 50% van de woningen daar is meer dan een miljoen euro waard. Laren, Blaricum, Wassenaar en Heemstede volgen.

De Konijnenlaan in Wassenaar behoudt dit jaar wederom de titel als duurste straat van Nederland. De gemiddelde woningwaarde in deze straat bedraagt 3,1 miljoen euro.

Verschuiving type miljoenenwoning

Het type miljoenenwoning is de afgelopen jaren flink veranderd. Zo zagen we in 2013 dat 70% van deze huizen vrijstaand waren. Dat is nu gedaald tot 53%. Het aandeel hoekwoningen steeg van 4% in 2013 naar 7% in 2023 en dat van twee-onder-een-kapwoningen van 9% naar 14%.

Invloed op verkopen

Ondanks de stijging in het aantal miljoenenwoningen, is het aantal verkochte woningen in deze prijscategorie met 19% gedaald. Dit suggereert dat hoewel meer huizen deze waarde bereiken, de daadwerkelijke marktactiviteit kan stagneren of variëren afhankelijk van de regio.

Wil je weten wat jouw woning waard is? Vraag dan een gratis online waardecheck aan, of informeer bij een van onze makelaars.

Bron: Calcasa