Aanslagbiljet gemeentelijke belasting ontvangen? Check de WOZ-waarde van je woning

woz-waarde

Bij veel mensen valt in deze periode het aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen op de deurmat, inclusief de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De hoogte van deze belastingen wordt mede bepaald op basis van de WOZ-waarde van je woning. Het is dus belangrijk om te controleren of deze waarde klopt!

Wat is de WOZ-waarde en hoe wordt deze bepaald?

De WOZ-waarde van je woning vertegenwoordigt een schatting van de marktwaarde van jouw woning op de peildatum, zoals vastgesteld door de gemeente. Deze datum ligt altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. Voor de aanslag van 2024 geldt dus de WOZ-waarde van je woning op 1 januari 2023. Elk jaar bepaalt de gemeente de waarde opnieuw, gebruikmakend van kenmerken zoals de grootte, locatie en recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt.

Hoe kun je de WOZ-waarde van je woning achterhalen?

In de aanslag vind je de WOZ-beschikking. Dit is de WOZ-waarde van jouw woning volgens de gemeente. Je kunt ook zelf WOZ-waarden van je woning opvragen via het online WOZ-waardeloket op www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun je ook direct de waarde van jouw woning vergelijken met die van andere woningen.

WOZ-waardeloket

De invloed van de WOZ-waarde op jouw belastingen

De WOZ-waarde van je woning beïnvloedt direct hoeveel je betaalt aan onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger deze belastingen uitvallen.

De nauwkeurigheid van de WOZ-waarde

Hoewel gemeenten ernaar streven de WOZ-waarde zo correct mogelijk vast te stellen, kan er soms een verschil zijn met de werkelijke marktwaarde. Dit kan leiden tot ongewenste situaties, zoals te veel belasting betalen of moeilijkheden bij de verkoop van je woning als de WOZ-waarde te laag is vastgesteld.

Hoe kan je bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde?

Niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Je hebt zes weken de tijd na ontvangst van de WOZ-beschikking om bezwaar te maken bij je gemeente. Een goed onderbouwd bezwaar is essentieel, bijvoorbeeld met recente verkoopgegevens van vergelijkbare woningen of een taxatierapport.

 

VanHuyse helpt bij je WOZ-bezwaar

Twijfel je over de juistheid van je WOZ-waarde? Laat een makelaar van VanHuyse je dan kosteloos helpen, want wij zijn jouw partner in wonen! Dankzij onze data-tools kunnen we de vastgestelde WOZ-waarde toetsen. Deze data kun je gebruiken als je een bezwaar wilt indienen wanneer de WOZ-waarde sterk afwijkt.

Neem contact op met een VanHuyse-makelaar in jouw buurt voor hulp bij het correct vaststellen van de WOZ-waarde.