A-RMT, K-RMT, RM en RT wat betekenen die afkortingen allemaal?

Afkortingen makelaars
Home > Blog > A-RMT, K-RMT, RM en RT wat betekenen die afkortingen allemaal?

Als je een makelaar inschakelt voor de verkoop of aankoop van je woning, dan kom je al snel allerlei afkortingen tegen. Denk aan A-RMT, K-RMT, RM of RT. Wat betekenen deze afkortingen? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

A-RMT

A-RMT staat voor Assistent Register Makelaar Taxateur. Na het volgen van een opleiding en het succesvol afronden van de ARM-T examens bij SVMNIVO mag iemand zich Assistent Makelaar noemen. Een A-RMT assisteert de makelaar en mag alleen verkoop en verhuur van woningen begeleiden. Zelfstandig verkoopgesprekken voeren, mensen helpen met de aankoop of aanhuur van een woning of taxeren mag een assistent makelaar niet.

K-RMT

K-RMT betekent Kandidaat Register Makelaar Taxateur. Na het succesvol afronden van alle benodigde examens bij SVMNIVO kan een K-RMT makelaar aan de slag. Een K-RMT is, in tegenstelling tot een assistent makelaar, wel bevoegd om alle werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Een KRMT-makelaar mag verkoopgesprekken voeren, woningen verkopen en helpen bij de aankoop van een woning. Het enige wat een K-RMT makelaar niet mag is een woning taxeren of een eigen NVM-kantoor of VBO-kantoor openen.

RM

Tot een paar jaar geleden kon een makelaar na behalen van het K-RMT examen een algeheel examen doen voor RMT, Register Makelaar Taxateur. Soms staat dit nog vermeld als afkorting bij een makelaar. Sinds 2020 zijn de opleidingen gescheiden. Nu kun je dus kiezen voor een opleiding tot Register Makelaar (RM) of Register Taxateur (RT). Allebei de opleidingen volgen mag natuurlijk ook. Een RM, een Register Makelaar, heeft na de K-RMT opleiding een extra opleiding afgerond om Register Makelaar te worden. Een RM-makelaar mag qua werkzaamheden hetzelfde als een K-RMT makelaar, alleen is een RM bevoegd om een eigen NVM- of VBO-kantoor te starten.

RT

Een RT betekent Register Taxateur. Een RT mag woningen taxeren, bijvoorbeeld voor een hypotheekaanvraag. Om RT te worden volg je de opleiding tot Taxateur, bijvoorbeeld bij de Academie voor Vastgoed. Deze opleiding begint bij de Basistheorie Vastgoeddeskundige die je ook moet volgen om K-RMT makelaar te worden. Daarna volgt een Basisopleiding Taxateur en een Meester Gezel periode.

Geen titel

Het kan ook voorkomen dat er geen titel bij een makelaar vermeld staat. Sinds 2001 mag namelijk iedereen zich makelaar noemen. Dat komt omdat makelaar geen beschermd beroep is.
Als een makelaar geen opleiding tot makelaar heeft gevolgd, mag hij of zij zich niet aansluiten bij een brancheorganisatie. Dat heeft ook gevolgen voor jou als consument. Want zo’n makelaar volgt geen verplichte bijscholing, heeft geen toegang tot waardevolle data van de brancheorganisatie en kan zich bij een conflict, zoals bijvoorbeeld een verborgen gebrek, niet richten tot de brancheorganisatie voor juridische hulp.

NVM

NVM staat voor Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs van Onroerende goederen. De NVM is de grootse brancheorganisatie voor makelaars in Nederland. De NVM heeft ruim 4.400 leden. De NVM beschikt over een enorme database met informatie over de marktontwikkelingen. Hier kunnen NVM-makelaars gebruik van maken. Daarnaast kan een NVM-makelaar ook juridische hulp krijgen bij conflicten. Heb je als consument zelf een conflict met een NVM-makelaar, dan kun je dit melden bij het Klachtenloket Vastgoedprofessionals. De NVM heeft een aantal dochterondernemingen, de bekendste is funda. Maar er is meer. Zo heeft NVM bijvoorbeeld ook een datadochter, brainbay. Een eigen opleidingsinstituut, Academie voor Vastgoed. Daarnaast bieden ze ondersteuning aan binnendienst van makelaars met NVM Service Office en wordt er veel gewerkt aan innovatie bij onder andere de Innovatieve Proeftuin en Vidua.

VBO

VBO is ook een brancheorganisatie voor makelaars, de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Deze organisatie heeft ca. 1.100 leden. VBO-makelaars kunnen, onder andere, gebruik maken van de data en gegevens die VBO beschikbaar stelt voor hun leden. Ook kunnen leden gebruik maken van juridische hulp bij conflicten. Heb je als consument zelf een conflict met een VBO-makelaar, dan kun je dit melden bij het Klachtenloket Vastgoedprofessionals.

Erkende makelaar zoeken?

Of een makelaar nu werkzaam is bij een NVM- of een VBO-kantoor, bij beide brancheorganisaties moeten makelaars dezelfde examens afleggen en werken ze met dezelfde afkortingen.
Wil je weten of een makelaar erkend is en dus de titel A-RMT, K-RMT, RM of RT mag voeren? Raadpleeg dan het register van Vastgoedcert via www.vastgoedcert.nl. Hier kun je alle erkende makelaars terugvinden. VanHuyse is aangesloten bij de NVM en alle agents zijn erkende makelaars.