Gezocht huizenkopers – VanHuyse in FD

Home > Blog > Gezocht huizenkopers – VanHuyse in FD

Deze week publiceerde het FD een artikel over de afkoeling van de oververhitte woningmarkt en wat je kan doen om je huis toch voor een goede prijs te verkopen. Voor dit stuk interviewde Journalist Kim van der Meulen onder andere Frederik van Till, eigenaar en makelaar bij VanHuyse. Het artikel kan je hier lezen. De belangrijkste tips van Frederik delen we in deze blog graag met je:

Kopers worden kritischer

Frederik van Till

Frederik van Till

Een jaar geleden zeiden mensen nog weleens: ik hoef de woning niet te zien, ik koop hem. Een huis zou toch snel meer waard worden. De gemiddelde verkoopprijs steeg namelijk de afgelopen jaren explosief. Nu stijgen de prijzen minder hard en staan huizen iets langer te koop. Toch is de vraag nog steeds vele malen groter dan het aanbod. Op dit moment wordt nog ruim 60% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Maar kopers worden wel kritischer. Ze nemen meer tijd om goed na te denken: voldoet een huis aan al mijn wensen, is dit voor mij het juiste moment om te kopen?’

Stille verkoop

Duurdere woningen hebben doorgaans een langere verkooptijd. Een koper vinden voor een uniek object kost nou eenmaal meer tijd doordat er minder kandidaat-kopers zijn. Sommige verkopers kiezen er daarom voor hun woning in de stille verkoop aan te bieden. Dan zet je de woning op gespecialiseerde websites en bereik je een specifieke groep kopers, in plaats van iedereen via Funda. Een aanpak die vooral werkt in het hogere segment. In een gemiddeld prijssegment werkt Funda juist het beste, want daar beweegt de grootste groep kopers zich.

Het kan ook slim zijn al potentiële kopers te interesseren vóór het huis in de verkoop gaat. Dat is sinds kort mede mogelijk via aankomendaanbod.nvm.nl, waar huizenzoekers op basis van een algemene omschrijving kunnen zien wat voor soort woningen waar binnenkort op de markt komen en alvast kunnen aangeven dat ze interesse hebben.

De juiste expertise

De verkoop van een vrijstaande woning in een buitengebied vraagt andere expertise dan de verkoop van een stadsappartement. Kies iemand met wie het klikt en die een uitgebreid netwerk en ervaring in jouw segment heeft. Switch niet meteen van makelaars­kantoor als de woning niet direct wordt verkocht. Vaak zijn er nog allerlei knoppen waar je als makelaar aan kan draaien. Toen ik een paar jaar geleden het landhuis van een ouder echtpaar niet verkocht kreeg, opperde ik om de gemeente toestemming te vragen om het pand juridisch te splitsen. Het pand was veel te groot, daar was geen markt voor. Uiteindelijk vonden we een koper voor de eerste twee delen en iemand die interesse had in het derde deel.

Zakken in prijs

Verkoopt een huis niet, dan zou je met de prijs kunnen zakken. In dat geval heeft een kleine prijs­daling op een groot bedrag meestal geen zin. Als je vraagprijs €2 miljoen is, blijf je met een kleine prijswijziging in dezelfde zoekersgroep vallen. Dan heeft een grote stap, naar €1.850.000 bijvoorbeeld, pas zin. Daarmee trek je een andere groep aan. Plaats hiervoor geen nieuwe advertentie, maar wijzig de bestaande. Als je je huis van een verkoopsite haalt en het er weer op zet met alleen een prijswijziging, hebben kopers dat meteen door.

Bron: FD